Förflytta dig till innehållet

Vad betyder träd för dig – forskare vill höra Åbobors tankar

Arkiv

Park i höstfärger.Arkiv

Har du ett favoritträd eller några starka personliga minnen av ett specifikt träd?


Finländarnas relation till träd är nu föremål för ett tvärvetenskapligt projekt. Åbo är en av de städer där forskare nu ska reda ut bland annat vilka specifika träd som människor upplever som viktiga.
I projektet deltar forskare från Åbo universitet, Östra Finlands universitet och universitetet i Wageningen i Nederländerna.
– Åbo är intressant eftersom det växer många gamla träd här, säger Karoliina Lummaa, docent vid institutionen för historia, kultur och konst.
Från Åbo universitet deltar också professor emeritus i litteraturvetenskaper Lea Rojola.
Ett träd kan kanske vara en del av släkthistoria, kopplat till personliga minnen eller uppfattas som en del av hur staden har utvecklats. Forskarna är också nyfikna på vilka känslor som kan väckas exempelvis då ett träd ska fällas.
Konestiftelsen deltar i finansieringen av forskningen, där ett mål är att finna nya metoder att närma sig ett ämne. I det här fallet handlar det också om ett skönlitterärt perspektiv, eftersom gårdar, parker och skogens träd har frodats i den finländska skönlitteraturen.
Nederländerna har valts som ett andra objekt för forskningen, eftersom det handlar om ett land där det numera finns väldigt lite skog.
Det går att delta i enkäten (på finska) fram till den 12 januari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter