Förflytta dig till innehållet

Vad betyder gemenskapsboende?

Åbo Underrättelsers logo

Regeringen lämnade i början av december ett förslag till ändring av äldreomsorgslagen med avsikt att revidera boendeservicen för äldre.

Om man jämför med nuläget, att bo hemma så länge man kan till s.k. effektiverat boende, vill regeringen införa en eller flera boendeformer mellan de nuvarande. Dessa skulle vara stödboende och gemenskapsboende. Nuvarande effektiverat boende skulle i fortsättningen kallas serviceboende med heldygnsomsorg.

Exakt vad de nya boendeformerna skulle innehålla är ännu oklart. Enligt förslaget ska stödboende ordnas för personer som behöver olika former av extra stöd. Med stödboende avses att boendet stöds genom handledning och annan socialservice, t.ex. dagens hemservice.

Det nya begreppet gemenskapsboende kan jämföras med nuvarande serviceboende.

Gemenskapsboende ska ordnas för personer som behöver en sådan boendeform på grund av nedsatt funktionsförmåga och ett ökat behov av vård och omsorg. Många kommuner, bl.a. Åbo stad, har inte aktivt stött en sådan boendeform på många år, medan andra kommuner har haft en sådan hela tiden. Detta medför att äldre inte ges jämlika boendealternativ och utgör ett bra exempel på varför det behövs en vårdreform.

Det bör dock betonas att ingen kan åläggas att flytta till ett gemenskapsboende. Om den primära önskan är att det ska vara möjligt att bo hemma, ska hemvård t.o.m. med nattbesök vara ett starkt alternativ.

Det ska vara den äldre som själv bestämmer hur hen vill bo – det får inte bli något som socialen bestämmer. Det måste finnas olika attraktiva och trygga boendeformer att välja mellan, vilket vi seniorer länge efterlyst.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter