Förflytta dig till innehållet

Vad baserar Edmark sina uppgifter på?

Vi ser det som vår skyldighet, som ansvariga tjänstemän inom Kimitoöns omsorgsavdelning, att ifrågasätta uppgifter i Ghita Edmarks uttalanden i sociala medier och i tidningspressen de senaste dagarna (bl.a. ÅU 10.3 och 15.3 2018).
Vi förundrar oss över vad Edmark baserar uppgifterna på. Vilken är den uträkning som Edmark hänvisar till?
Edmark påstår att renoveringarna av Alma- och Hannahemmen kommer att kosta 6 miljoner euro. Angående Almahemmets renovering så har två alternativa belopp presenterats av kommunens tjänstemän: 1,3 miljoner eller 3,9 miljoner euro. För Hannahemmets del är investeringssumman uppskattningsvis 0,6–0,8 miljoner euro. Sammanlagt alltså ca 2,0 eller högst 4,6 miljoner euro.
I av Edmark föreslagna 2 miljoner för Hannahemmet ingår enligt henne själv anslag bl.a. för att göra om tvåpersoners rum till enpersonsrum. Vi frågar oss hur Edmark kan tro att det är så dyrt som över 1 miljon euro att flytta ut sängar och nattduksbord från sammanlagt tio rum?
Edmark har också i offentligheten sagt att skillnaden per år – utan renoveringar – skulle bli drygt 300 000 euro för 91 platser i kommunens respektive Attendos regi. Också de här siffrorna ifrågasätter vi. De dygnspriser som kommunen nu betalar för privata boendetjänster kan inte direkt tillämpas i en kostnadsjämförelse mellan kommunen och privata aktörer. Om man upphandlar de nu kommunalt producerade platserna, så handlar det om sluten demensvård och/eller vård multisjuka äldre, som inte vårdas med t.ex. bara 1 st nattpersonal. Och då är också dygnspriset per klient avsevärt högre.
Då siffror, eurobelopp och platsantal, rycks ut ur sitt verkliga sammanhang, är risken för feltolkningar och missvisande information stor. Vi anser att frågan är tillräckligt komplex utan att direkta osanningar uttalas i offentligheten.
Maria Wallin
Omsorgschef
Eva Manelius
Äldreomsorgschef
Kimitoöns kommun

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter