Förflytta dig till innehållet

Vad är vårt och Europas största problem just nu? – ”Kanske av det vore dags för insamling av guld och andra värdeföremål för att hjälpa finansieringen av stödet?”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kriget i Ukraina. Vad är vårt och Europas största problem just nu? Det är inte statsskulden, arbetskraftsbristen eller invandrarproblemet eller huruvida olympiska spel kan ordnas eller något annat liknande, som ägnas stort spaltutrymme. Det är kriget som Ryssland startade – egentligen redan 2014!

Så här säger professorn i krigsvetenskap överste Marko Palokangas i en intervju i Uusi Suomi: Kriget kan fortgå i årtal, kanske tiotals år som ett ställningskrig likt situationen i östra Ukraina 2014–2022. Men Ukraina har en teoretisk möjlighet att segra om landet bara får ännu mera ekonomiskt och militärt stöd från väst och om Ryssland misslyckas med det mesta. Ryssland har dessvärre uthållighet och väntar på att stödet till Ukraina upphör.

Kanske av det vore dags för insamling av guld och andra värdeföremål för att hjälpa finansieringen av stödet? Om inte västmakterna snart slår till med kraft och förintar det ryska krigsmaskineriet (vilket det torde finnas fullgoda möjligheter till) så är nog utsikterna för oss och en stor del av världen mycket dystra.

Vi kan glömma kampen mot uppvärmningen och ansträngningarna att rädda biodiversiteten.

Var och en kommer främst att tänka på sin egen framtid och levnadsstandard och försöka säkra den så gott det går.

Idealen och drömmarna om en bättre värld kommer att krossas av krigets brutalitet och alla dess konsekvenser. Det finns därför inget viktigare nu är att helt förinta den ryska statsmakten och alla storryska drömmar för alltid.

Att tänka sig att man måste låta härskarna i Kreml kunna dra sig ur eländet med äran i behåll, att ryssarna inte på något sätt får förnedras – det är lika ynkryggigt som när Svenska Dagbladet inte publicerade ett upprop mot Rysslands deltagande i Eurovisionen 2021. Diplomatins och mjukhetens tid är förbi!

Det tjänar heller ingenting till att nu hålla på och bokföra alla skador som Ryssland åstadkommit och att dokumentera s.k. krigsbrott när hela kriget är ett brott mot både ryssar och resten mänskligheten och det inte verkar finnas vilja och enighet att sätta Ryssland på plats.

Juridiken är igen helt kraftlös utan reell makt bakom sig.

Jan-Erik Ingvall
Helsingfors

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter