Förflytta dig till innehållet

Uutissuomalainen: Skolelever kunde få mer frukt och grönsaker men få förstår söka EU-stödet

Äpplen i korg på ett bord

Äpplen i korg på ett bord

Det finns pengar för att skolelever skulle få äta mer frukt. Foto: Ari Sundberg/SPT


Närmare 90 procent av EU:s stöd för frukt och grönsaker till skolelever i Finland förblev outnyttjat under läsåret 2017-2018, skriver Uutissuomalainen. Även mjölkstödet till elever underutnyttjades.
Kommuner i Finland har sedan EU-inträdet 1995 kunnat söka om stöd för att köpa mjölk till sina skolelever. Sedan augusti 2017 har man även kunnat få stöd för att köpa frukt och grönsaker åt eleverna.
Men nu visar nyhetstjänsten Uutissuomalainens granskning att så gott som hela det så kallade fruktstödet och nästan halva mjölkstödet inte utnyttjats.
– I grova drag är stödet för mjölk cirka 3,8 miljoner euro och för frukt cirka 1,6 miljoner, säger överinspektör Jenni Anttila vid Livsmedelsverket.
Läsåret 2017-2018 utnyttjades 2,19 miljoner euro av mjölkstödet men bara 218 000 euro av fruktstödet, skriver Uutissuomalainen.
Verksamhetsledare Jyrki Jalkanen vid Handelträdgårdsförbundet säger att en orsak till att fruktstödet inte utnyttjats är att man inte ännu känner till att det finns.
Det finns även en försiktighet i hur stöden delas ut eftersom det är besvärligt att återbära stöd som inte utnyttjats i kommunerna, säger konsultativa tjänstemannen Pekka Sandholm vid Jord- och skogsbruksministeriet.
Skolmjölkstödet är avsett för barn inom småbarnspedagogiken, grundläggande utbildning och ungdomar inom andra stadiets utbildning. Fruktstödet riktar sig till den grundläggande utbildningens elever.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter