Förflytta dig till innehållet

Uunipizzeria öppnade en sjätte restaurang, och fler ska det bli

Katarina Pada
Två leende personer i kockskjortor och svarta kepsar står framför stor grön skylt
Taggade pizzabagare. Restaurangchef Mika Liesharju och linjechef Ella Jokelainen är mer än nöjda med Uunis nyaste restaurang i Kastu som öppnade dörrarna på onsdagen.

Napolitanskt möter finskt i pizzaform: Åborestaurangen växer så det knakar.

I dag öppnade Åbopizzerian Uuni sin sjätte restaurang i Hesburgers tidigare utrymmen vid Tammerfors riksväg 1. När ÅU hälsar på kvällen innan öppningsdagen ser det mesta ut att sitta på plats, förutom några skärmar och prislistor som väntar på att bli uppsatta.

Utefasad av pizzeriaKatarina Pada
Hesburgers gamla lokal har omvandlats till en kvarterspizzeria.

Terrass till sommaren

Lokalen har sittplatser för drygt 20 personer, och en uteservering är i planerad till våren och sommaren.
Restaurangen är modernt inredd med inbjudande gröna färger, omålat trä, vitt och gulddetaljer. I högtalarna spelas avslappnade rytmer i ett medryckande tempo.

Peppi Määttä, en av den nya restaurangens anställda, hälsar reporten välkommen mitt i vikandet av pizzakartonger. Hon gissar att hon vikt kring 400 stycken under dagen. Den gröna färgen hänger med även här, i form av texten ”pizza edessä, huoli takana” (ungefär: här är din pizza, glöm dina bekymmer).

Finns inga bekymmer. Pizzakartongen uppmanar att fokusera på pizzan man har framför sig.

Första försöket gick i stöpet

Uunipizzeria grundades 2020 av Lauri Kokko och Ville Tappola, då den första Uuni-restaurangen öppnades i Martinsbacken. Sedan dess har företaget växt i rask takt med nya pizzerior i Nådendal, S:t Karins, Kuppis, Salo och nu i Kastu, men de vill ändå inte kalla sig för en kedja.

LÄS OCKSÅ

Benämningen naapurustopizzeria, fritt översatt grannskapspizzeria, förekommer bland annat på pizzakartongen.

Redan 2019 inledde Kokko och Tappola sin pizzabana, då de öppnade Nordic Pizza Company på Eriksgatan i Åbo. Restaurangen stängdes för drygt ett år sedan, bland annat var det coronapandemin som låg bakom beslutet. Namnet Nordic Pizza Company hänger ändå med, aktiebolaget bakom Uuni heter fortfarande så.

En långvarig dröm

Restaurangchef Mika Liesharju är full av förväntan inför öppningen, men också litet nervös. Han är ny i företaget och säger att det är som en dröm som går i uppfyllelse. Liesharju kommer driva restaurangen i Kastu tillsammans med ett litet team på fyra personer.

– Mest ser jag fram emot det vardagliga, det här är absolut det jag velat göra en längre tid, säger han.

Hur sticker man ut bland andra pizzerior?

– Vi lagar kvalitativ pizza i napolitansk stil av väl utvalda råvaror. Även om det är många pizzaentusiaster som köper hem en egen pizzaugn så hinner man kanske inte vara pizzabagare varje dag. I vår meny finns det något för alla smaker till ett bra pris, också studerande ska ha råd att äta hos oss, säger Liesharju.

Menyn består av 21 pizzor, sex sallader och husets bröd. Listan är likadan i alla restauranger.

Närbild på nybakt pizzaKatarina Pada
Den populära pizzan Mushroom Magic.

Råvarorna är viktigast

Linjechef Ella Jokelainen ser till att verksamheten rullar vid alla sex Uunipizzerior. Hon har varit med i verksamheten sedan Nordic Pizza Company grundades. Tidigare arbetade hon som köksmästare och det märks när hon självsäkert berättar om råvarorna. Ostarna beställs från Italien och köttet är inhemskt. Såserna tillreder de själva.

– Man kunde säga att Mushroom magic är vår flaggskeppspizza, den säljer bra på alla sex restauranger, säger Jokelainen.

Pizzan är en så kallad vit pizza, fylld med smetana, mozzarella, champinjon, portabellosvamp, vitlöksolja, persilja, tryffelmajonnäs och svartpeppar. Jokelainen nämner också mer ovanliga smakkombinationer, som Butter Pollo, en indiskinspirerad kycklingpizza garnerad med rågchips.

— Vi hämtar inspiration från alla världens kök, men håller oss till det vi är bra på. Det nyaste tillskottet i menyn är kebabpizzan Kebbe som har en litet kryddstarkare tomtatsås.

Nytt på väg

Enligt Ella Jokelainen finns det redan planer på att öppna ytterligare Uunipizzerior redan i höst. På frågan om dessa kommer finnas inom Åbos gränser eller utanför svarar hon ”eventuellt både och”, men exakt var vill hon inte avslöja i det här skedet. Det verkar helt klart finnas fler pizzasugna kunder att nå ut till i regionen.

Korrigering 2.3 klockan 8.35: Börsbolag ändrat till aktiebolag

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter