Förflytta dig till innehållet

Utredningen om ”Sossen” har startat – Elev: Vi vet ännu inte om vi kommer att höras

Jean Lindén
Vit skolbyygnad
S:t Olofsskolan i Åbo.

S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson är förtegen om hur den nya utredningen av elevklagomålen mot en lärare framskrider.

Listan med nästan 30 klagomål från sex–sju elever lämnades in ifjol våras, men eleverna som ÅU talat med menar att den sopades under mattan.

Efter att en lärare nu blåst liv i frågan på nytt har stadens personalavdelning kopplats in.

Man framför skolbyggnadArkiv/Robin Sjöstrand
S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson.

Oklar tidtabell

Christer Karlsson bekräftar att utredningen kört igång. Men han kommenterar inte vilka som är involverade och han vet inte vilken tidtabellen för utredningen är.

Kommer eleverna bakom klagomålet att höras?

– Det vet jag inte heller. De är inte elever här mera, så jag kan inte höra dem.

Men en del gick i åttan ifjol och borde väl vara kvar i skolan.

– Det är bara det att jag inte vet vem som ligger bakom listan. De ville vara anonyma, säger Karlsson och konstaterar att han endast vet namnet på den elev som undertecknade klagomålet.

Har det funnits funderingar kring att på något sätt höra dem ändå, eller att försöka få dem att ge sig tillkänna?

– Det kan jag inte kommentera. Det är på gång alltmöjligt. När det gäller de som är anonyma så kan man inte göra så mycket.

Elev: Några av oss har gett våra namn

En av eleverna bakom klagomålet säger till ÅU att några av eleverna har gett sina namn till stadens personalavdelning och meddelat att de är redo att ställa upp och berätta för utredarna.

Eleven har dock inte hört mer om hur utredningen går till och om eleverna alls kommer att höras.

Nya klagomål?

Rektor Christer Karlsson, har det kommit in klagomål mot läraren under det här läsåret?

– Inte som har med det här att göra, om man tänker på listan, från elever eller föräldrar. Någonting om klimatförändring är det enda jag hört om, men det är sådant som kan komma in om alla lärare. Att man tycker att något inte tagits upp i undervisningen eller liknande.

Har det kommit in klagomål via lärare?

– Jag har inte hört om något speciellt. En sak utreder vi, men jag kan inte kommentera då vi inte vet om det varit något eller inte, säger Christer Karlsson.

Caj Karlsson, arbetshälsochef vid Åbo stad, säger till ÅU att han inte kan kommentera enskilda ärenden och hänvisar till Liliane Kjellman, direktör för den svenska servicen inom sektorn för fostran och undervisning. Kjellman var i sin tur på tjänsteresa i Sverige på onsdagen.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter