Förflytta dig till innehållet

Utredning: Inga repressalier för Jouko Turtos inblandning i budgetskandaler — enligt rapporten har inga tjänstefel begåtts

Jouko Turto. ÅU-foti


På tisdag behandlar Åbo stadsstyrelse en intern utredning om tjänstemannen Jouko Turtos förehavanden i samband med renoverings- och byggprojekt vars budgeter har överstigits med mångmiljonbelopp. Han var tidigare direktör för fastighetsaffärsverket som haft renoveringen av Åbo stadsteater och bygget av Logomobron på sitt bord.
Renoveringskostnaderna för teatern steg från 25 miljoner euro till 45 miljoner. Men enligt rapporten framgår det inte entydigt att budgetöverskridningen och den bristfälliga kommunikationsgången skulle kunna skyllas på att Turto misskött sitt arbete.
Logomobron hade i början inte ens en ordentlig budget och beslutfattarna har tvingats rösta igenom tilläggsmedel på flera miljoner i brobudgeten, som nu ligger på 13,5 miljoner euro.

Brister – men inte tjänstefel

Rapporten konstaterar att det har funnits brister i hur broprojektet har genomförts och i informationsgången. Men även gällande detta projekt anser rapporten att det inte framkommit entydiga tjänstefel. Rapporten konstaterar också att om det ändå skulle anses vara på sin plats att ge Turto en varning så borde det beaktas att han nu har flyttat till en annan tjänst, som fastighetsutvecklingschef, och därför är en varning för tidigare arbetsuppgifter inte motiverat.
Det var Vänsterförbundet som tidigare i höst krävde att Jouko Turtos förfarande i fråga om budgetöverskridningarna utreds. Partiet fick stöd av SDP och De gröna.
Stadsdirektör Minna Arve föreslår att stadsstyrelsen noterar utredningen för kännedom.
Läs också: 
Tjänsteman till svars för stadsteaterns budgetfiasko — ny utredning om fastighetschefens agerande
Logomobron, bergbanan, stadsteatern… Åbo tar tag i budgetkaos för att slippa budgetöverskridningar
Ledare: Teaterfiasko i Åbo fick politiker att sätta ner foten – men varför nu?

Dela artikeln

0 kommentarer: “Utredning: Inga repressalier för Jouko Turtos inblandning i budgetskandaler — enligt rapporten har inga tjänstefel begåtts

  1. Ilkka Fonsén skrev

    Jag undrar vem som är ansvarig för de här enorma budgetöverskridningar om inte den ansvariga tjänstemannen?
    Kommer det fram i utredningen ?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter