Förflytta dig till innehållet

Än så länge utopi att kunna skriva sig i två kommuner

Det är lätt att säga att de fritidsboende borde få påverka mera men hur det ska ske i praktiken är svårt, sade Siv Sandberg.

Finländarna blir allt mera mobila – de bor kanske i tre eller flera kommuner – men systemet med skatt, rösträtt etcetera bygger fortfarande på att man är skriven i bara en kommun.

Forskare Siv Sandberg fick i våras det intressanta uppdraget att ingå i en sakkunniggrupp som ska fundera på den här frågan, i anslutning till en arbetsgrupp tillsatt av kommunminister Anu Vehviläinen (C).

– Vi har inte hunnit så långt men redan nu står det klart att det är mest utopi med tanken att vara skriven i två kommuner, så länge vi har de lagar som gäller i dag, säger hon.

De formella hindren gällande var man ska gå i skola eller få vård är kanske inte så stora – här handlar det om tillämpning – men hur göra med skattebetalandet och rösträtten?

Sandberg påpekade att Finland för 100 år sedan avskaffade rösträtt baserad på mantal (mera egendomar gav större rösträtt) så om man nu skulle ge rösträtt åt en person både i hans hemkommun och i kommunen där han äger ett fritidshus så skulle det innebära ett steg 100 år bakåt i tiden och dessutom krocka med grundlagen.

– Men vi fortsätter titta på frågan, utomlands kan det finnas några modeller. Dessutom har vi ju redan fastighetsskatten som också fritidsboende betalar till sin ”sommarkommun”. Efter vård- och landskapsreformerna blir den viktigare.

Sandberg nämnde tankar på att ta in fritidsboende som en målgrupp som kommunerna måste beakta, och på att fritidsboende kanske kunde väljas in i nämnder och direktioner.

Vid seminariet presenterade ekonomie kandidat Ellinor Johansson från Dalsbruk en undersökning av vad Kimitoöns fritidsboende vill ha och framförallt om de är villiga att skriva sig här.

– Nästan hälften svarade ”vet ej” på frågan om de vill bosätta sig här, sade hon.

Enkäten gjordes på uppdrag av kommunen under en månad och 126 svarade. Det är bara en bråkdel av antalet fritidsboende.

– Nu har vi cirka 7000 fritidsboende från Finland, plus utländska medborgare, sade kommunens utvecklingschef Gilla Granberg.

Hon planerar en delegation, ett samarbetsforum där fritidsboende blir hörda. Hon påpekade att September Open är ett evenemang som startades just för att sommargäster och ortsbefolkning skulle mötas.

Vid seminariet presenterade Sari Hyvärinen sin handbok i hur man hyr ut stugor och Mårten Forss talade om Porto West i Mjösund, Kimito som ett nytt alternativ för dem som först kanske vill ha ett fritidshus men sedan ”med ett knapptryck” ändra huset till permanent boende.

Ellinor Johansson fick till 98,5 procent in positiva omdömen om Kimitoön – också svenskheten fick beröm. Någon kallade ön paradiset på jorden. Att läsa sådana här superlativ gör mig så glad, säger hon.

I stället för att ha stugan tom en stor del av året då den bara kostar så kan man hyra ut och tjäna pengar, sade Sari Hyvärinen som snart startar kurs i stuguthyrning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter