Förflytta dig till innehållet

Utökad screening av bröstcancer för kvinnor över 70 år

Åbo Underrättelsers logo

Mammografiundersökningarna inleddes på 1980-talet på initiativ av Svenska Kvinnoförbundet i Åbo. Det var för mig en av de första övningarna i att samarbeta med de övriga partiernas kvinnor och män.

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer i Finland. Årligen insjuknar omkring 5 000 kvinnor i bröstcancer. 40 procent av fallen konstateras i screening.

Mammografi är en typ av röntgenundersökning av brösten för att upptäcka tumörer och cystor i ett tidigt skede. Screeningen efter bröstcancer har vetenskapligt bevisats reducera risken för dödlighet i bröstcancer med upp till 50 procent bland dem som blir undersökta.

I Finland, såsom också Åbo, ordnar kommunerna vartannat år en avgiftsfri screening av brösten för kvinnor i åldern 50–69 år.

År 2006 höjdes åldern till 69 år, eftersom kvinnornas medellivslängd då hade stigit till drygt 75 år. I dag är den förväntade livslängden för kvinnor 84 år. Dessutom har det påvisats, att risken för bröstcancer ökar redan efter att kvinnan har fyllt 40 år.

Det gör att också den undre åldersgränsen på 50 år för screeningen borde ses över. I Sverige erbjuds mammografi vartannat år för kvinnor i ålder 40 till 74, ett åldersintervall som kunde vara optimalt också i Finland.

Med hänvisning till detta lämnade jag ifjol in en fullmäktigemotion till stadsfullmäktige i Åbo om att regelbunden avgiftsfri screening av bröstcancer ska utvidgas till att omfatta kvinnor i åldern 40-74 år enligt svensk modell.

Nu har jag fått ett svar på min fullmäktigemotion.

Enligt svaret visar vetenskapliga undersökningar att dödligheten i bröstcancer som en följd av screening har minskat för 70 – 74 -åringar. En utökad screening anses motiverad. För kvinnor under 50 har undersökningarna inte haft lika stor effekt och rekommenderas därför inte.

En utökning av mammografin till grupperna 70 – 74 -åringar skulle kosta Åbo 50 000 euro/år, en anspråkslös summa jämfört med kostnaderna för att insjukna eller dö i bröstcancer. Jag anser det motiverat att Åbo utökar mammografin till att omfatta också kvinnorna i åldern 70 – 74 år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter