Förflytta dig till innehållet

Utebliven vård och omsorg äventyrar välmåendet – även på sommaren

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vård. I Finland fungerar ca 350 000 personer som närståendevårdare, varav ca 50 000 har gjort ett närståendevårdsavtal.

En cirka tredjedel av närståendevårdarna är i arbetslivet och i arbetsför ålder.

Bland dem som vårdas och som fungerar som närståendevårdare finns bl.a. personer med funktionsnedsättningar i olika ålder och människor över 65 år.

I lagen om vård för närståendevård tryggas minimimängden ledigheter, 2 – 3 dygn per månad. Kortvarig omsorg möjliggörs även genom annan socialvårdslagstiftning.

Trots en lovande lagstiftning, uppger hälften av närståendevårdarna att de inte håller sina ledigheter som är tryggade i lag.

Nu är det sommar igen och Finland ställer om till semestertider. Medan sommarledigheterna är efterlängtade, råder det stor oro bland närståendevårdarna om de kan hålla semester.

Utebliven intervallvård och annan nödvändig kortvarig omsorg sätter familjerna i en svår situation. I lindriga fall kan det betyda ändringar i semesterplanerna, men ofta kan det leda till obetald frånvaro från arbets- och näringslivet. Då blir vardagen svårare då även de ekonomiska utmaningarna trycker på.

Närståendevårdarna klarar av mycket, men de ska inte lämnas ensamma i sin situation. Även de behöver olika alternativ till att ordna intervallvård och annan kortvarig omsorg som lämpar sig för familjernas behov och vardag. Även i situationer där den planerade lösningen fallerar, får familjer inte lämnas vind för våg. 

Elias Vartio
Närståendevårdarnas förbund

Jonna Skand
Folkhälsan

Ylva Krokfors
Invalidförbundet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter