Förflytta dig till innehållet

Utdragen debatt om omtvistad Nagumark

Det aktuella området ligger vid Kyrkviken strax före infarten till Kyrkbacken. Foto: Kim Lund

Pargas stad kommer inte att utnyttja sin förköpsrätt när det gäller den 0,76 hektar stora området på södra Ernholm i Nagu. Det slogs fast efter långa diskussioner på ett extra insatt möte idag, måndag.

Fastigheten är en del av området som staden vill utveckla till ett bostadsområde med 100 nya bostäder. Största delen av området tillhör släkten Franzén som äger 20 hektar mark. Staden har tidigare förhandlat om att köpa den marken, men alla markägare har sagt nej.

Det är på grund av att förhandlingarna med släkten Franzén har strandat som stadsstyrelsen idag beslöt att inte utnyttja sin förköpsrätt. Om staden hade ägt Franzéns mark skulle man högst antagligen ha utnyttjat förköpsrätten, säger stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP).

– Beslutet är mycket beklagligt med tanke på utvecklingen av Nagu och skärgården om planen och projektet faller, säger Holmberg.

Enligt honom ska staden nu kontakta släkten Franzén på nytt och se om det finns möjlighet att fortsätta förhandlingarna om markuppköp.

Ernholmsplanerna har skapat mycket debatt, men Holmberg säger att staden ännu inte har gett upp hoppet. Han hoppas projektet med att bygga bostäder kommer igång så fort som möjligt.

– Det är ett såpass intressant och viktigt område med tanke på Nagus utveckling så vi går vidare. Enligt gällande plan är det meningen att man ska bygga bostäder på området och det finns inte så många liknande område inom Nagu centrum, säger Holmberg.

Det 0,76 hektar som staden diskuterade på kvällens möte köptes i våras av ett ungt Nagupar för 100 000 euro.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter