Förflytta dig till innehållet

Utan substanskunnande kan beslut överpolitiseras

Åbo Underrättelsers logo

Välfärsdområdesfullmäktige ska väljas i januari för att ta de stora politiska besluten som behövs för att få social- och hälsovårdsadministrationen på bättre fötter. Här behövs kunskap och förmåga av många sorter som är specifikt för dessa områden. Det är alltså inte frågan om att välja in folk som skulle föra talan i allmänpolitiska ärenden utan i ärenden som gäller vår allas och våra anhörigas hälsa och välbefinnande.

Nu är det bra om inte bara politiska kändisar blir invalda. Rösterna som tillfaller kandidater i valet som jobbar inom socialt arbete, sjukvård och hälsa snarare än med riks- eller kommunalpolitik är en signal till oss alla och till det blivande fullmäktige: Medborgarna vill höra tillräckligt med substanskunnande i den nya förvaltningen. Om substanskunnande inte skulle höras innan och under fullmäktigebehandlingen finns faran att besluten överpolitiseras.

Den nya förvaltningen omfattar ju inte endast fullmäktige, som är det högsta beslutfattande organet, utan också (och särkilt) olika kommittéer, nämnder, projektgrupper och andra beredande organ som kommer att behövas för att få det hela att fungera. Därför sitter en röst för sakkunskapen alldeles bra och kommer säkert till nytta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter