Förflytta dig till innehållet

"Utan pensionärernas ekonomiska ansträngningar skulle underskottet i Kimitoöns kommun vara ytterligare cirka 200 000 större"

Kimitoöns fullmäktige godkände den 11.12.2018 budgeten för år 2019. Budgeten är uppbyggd med ett underskott på cirka 2,5 miljoner euro. I Balans 2020-programmet strävar man efter att hitta sätt för kommunen att spara. På Facebook diskuteras aktivt olika sparförslag, och vad som kan anses vara rättvist och vad som kan anses som orättvist. Ingen har nämnt ett ord om det som pensionerna (=klienterna, patienterna) vid kommunens effektiverade serviceboenden gör för att göra underskottet i kommunens budget mindre.
Inför år 2018 höjde kommunen de interna hyrorna kraftigt. Ökningen från 2017 till 2018 var för omsorgens del för utrymmena i Almahemmet, Hannahemmets effektiverande boende, Silverbacken samt Hannahemmets institutionsvård 340 812 euro. Omsorgsnämnden beslöt för ett år sedan att hyrorna i dessa serviceboenden skall ”följa och höjas i enlighet med de beslut om uppräkning av de interna hyrorna som kommunen gjort”. Detta betydde att pensionernas hyror i kommunens egna effektiverade boenden höjdes med över 100 procent.
Den 1.11.2018 beslöt omsorgsnämnden att höja hyrorna i Almahemmet, ”så att den motsvarar hyran vid Hannahemmets effektiverande serviceboende.” Höjningen träder i kraft 1.1.2019. Detta betyder att hyran för pensionerna i Almahemmet har på ett år höjts med 279 procent. Hyran för ett rum på 11 kvadratmeter är nu då 402,65 euro/månad eller cirka 37 euro/kvadratmeter.
Justering av pensionärernas hyror beror alltså helt på att kommunen höjt de interna hyrorna, och inte på en ändring i konsumentprisindexet.
Det intressanta i sammanhanget är, att samma politiker som i offentligheten påpekat att fastigheterna där kommunens serviceboenden finns är oändamålsenliga och att kommunen har försummat underhållet och att verksamheten borde flyttas ut, har varit med om att höja hyrorna i fastigheterna.
Så här inför jul vill jag önska alla pensionärer som vårdas kommunens effektiverade serviceboenden en God Jul och Gott Nytt år! Samtidigt tackar jag dem för deras insats för att minska på Kimitoöns kommun underskott i budgeten för år 2019. Utan pensionärernas ekonomiska ansträngningar skulle underskottet vara ytterligare cirka 200 000 större.
Jörgen Lindroos
Kimitoöns kommun

Dela artikeln

2 kommentarer: “"Utan pensionärernas ekonomiska ansträngningar skulle underskottet i Kimitoöns kommun vara ytterligare cirka 200 000 större"

  1. Leila Karlsson skrev

    Jörgen 10+ för din insändare !
    Undrar om de som har beslutat om hyreshöjningen kan sova om nätterna. Hyran är högre som i Helsingfors centrum.Det är tydligen meningen att alla kommunala fastigheter
    skall stängas och privata tar över. Tänk om privata höjer hyrorna i samma takt som kommunen? Vi är oroliga . En pensionär i Dalsbruk.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter