Förflytta dig till innehållet

Utan en reform av arbetsfördelningen blir social- och hälsovårdsreformen en flopp

För ett framgångsrikt genomförande av social- och hälsovårdsreformen krävs nytänkande. Inom Tehy har en reform av arbetsfördelningen inom social- och hälsovården redan länge betraktats som en av de viktigaste framgångsfaktorerna.

I synnerhet basservicen kan stärkas genom multiprofessionellt samarbete, till exempel genom att öka antalet sjukskötar-, fysioterapeut- och munhygienistmottagningar.

Till exempel på Wiitaunionis hälsocentral kunde man år 2018 spara över 200 000 euro i social- och hälsovårdskostnader med hjälp av sköterskemottagningar.

Både klienterna och vårdpersonalen har varit nöjda med modellen, där klienterna i regel först besöker sköterskemottagningen. Läkarna kan då bättre fokusera på de uppgifter som de är utbildade för, och på motsvarande sätt ökar vårdarnas arbetstillfredsställelse när de får trevliga arbetsuppgifter som motsvarar deras utbildning. Klienterna har börjat uppskatta vårdarnas arbete mera.

På Wiitaunionis vårdcentral har vårdarna fått möjlighet att utbilda sig vidare i och med reformen av arbetsfördelningen, och de får personliga specialtillägg på 50–500 euro beroende på sina arbetsuppgifter. Det är således möjligt att belöna vårdpersonalen för att den utbildar sig och tar emot nya ansvarsområden, samtidigt som man sparar pengar. Belöning är också en viktig faktor för att man även framöver ska få utbildad arbetskraft att stanna kvar inom social- och hälsovårdsbranschen.

Att förnya arbetsfördelningen är en process som kräver flexibilitet och engagemang av alla parter samt bra ledarskap. Social- och hälsovårdsreformen är ofrånkomlig. Framöver krävs ett praktiskt grepp, för att social- och hälsovårdsreformen inte ska bli en förvaltningshimmel och en flopp som aldrig kom i mål.

Millariikka Rytkönen

Tehys ordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *