Förflytta dig till innehållet

Urskogsmusikprojekt fick betydande bidrag – bekanta musiker med på ett hörn

Pressbild/Jussi Vierimaa
en kvinna i skogsmiljö med ett stort instrument i trä
Multiinstrumentalisten Barbora Silhanova har bland annat specialiserat sig på det kinesiska instrumentet guzheng (i bild).

Det tvååriga tvärkonstnärliga konstprojektet ”Old Forest Echoes – Ikimetsän kaiku” med Barbora Silhanova i spetsen, men också med bekanta gästande musiker, beviljades nylingen drygt 180 000 euro i bidrag av Konestiftelsen.

Nötöbon Lotta Laaksonen är en av medlemmarna i arbetsgruppen för projektet, vars syfte är att väcka uppmärksamhet och skydda urskogsområden i Finland.

– Min uppgift är främst att hålla i trådarna och jobba för projektets bästa, jag kommer nog inte att greppa nåt instrument utan lämnar det till proffsen, skrattar hon.

Silhanova är själv multiinstrumentalist och har specialiserat sig på det kinesiska instrumentet guzheng och den finska kantelen.

Projektet går i all korthet ut på att Silhanova kommer att resa runt till olika urskogsområden, där hon komponerar musik som sedan ges ut som en skiva. Inom ramen för projektet kommer man också att ordna konserter i skogsmiljö och kompositionsworkshopar för barn i samarbete med lokala musikinstitut och naturskyddsförbundet Luonto-Liitto.

Målsättningen är att skydda urskogsområden

En av målsättningarna med projektet är att samla in medel för inköp av urskogsområden i samarbete med Stiftelsen för naturarvet.

– Hon kommer att besöka skogsområden ända från Raseborg till Lappland och musikerna kommer också att delta. I samband med konserterna kommer vi att ordna föreläsningar med information om just de specifika skogsområdena där publiken då befinner sig. Vi har också enskilda konserter i större städer som Åbo och Tammerfors i planerna, säger Laaksonen.

Det är Luonto-Liitto som valt ut skogsområdena och projektet kommer att sysselsätta unga, skickliga musiker samt en hel del gästartister. Bland dem finns Åbobon Niklas Winter.

Man har också för avsikt att producera en dokumentärfilm under projektets gång som publiceras efter projektets slut år 2024.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter