Förflytta dig till innehållet

Upptill tio procent av klamydiasmittade kan ha blivit utan diagnos — orsaken nu klar

Majoriteten av klamydiasmittorna konstateras hos unga vuxna och antalet klamydiasmittade bland 20-24-åringar ökar fortfarande. Kondom skyddar mot könssjukdomar. Foto: Pixabay


I april kom det fram att omkring hundra personer i Finland var smittade av klamydia trots att deras tester visat negativt. Orsaken till att testerna gav fel resultat har nu klarnat.

I en del klamydiabakterier hos de berörda personerna har det skett en genmutation just i den genen som testen baserat sig på, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Testtillverkaren är nu medveten om problemet och tillverkar en ny version som ska ge korrekt resultat även om genmutationen skett.
Problemet noterades då laboratorierna började använda sig av så kallade påvisningstest för att säkerställa att det första klamydiatestet gett ett pålitligt resultat.
Påvisningstesten infördes i början av april. Omkring hundra påvisningstest visade att personen var smittad av klamydia, trots att deras första test visat negativt.
Dessa personer hade testats vid laboratorier i sjukvårdsdistrikten i Helsingfors, Nyland, Päijänne-Tavastland, Satakunta och Egentliga Finland samt vid två privata laboratorier.
Enligt THL betyder detta att 6–10 procent av alla klamydiafallen i Finland kan ha gått obemärkt förbi.
Forskare och testtillverkaren utreder nu tillsammans med Europeiska centret för förebyggande och kontroll av sjukdomar hur utbredd denna genmutation är i Finland och hur länge den kan tänkas ha funnits här.
Det är ännu oklart om genmutationen är utbredd även i övriga Europa, men åtminstone i Sverige har den tidigare påträffats. Där uppmärksammades samma problem med två av de mest använda testerna år 2006.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *