Förflytta dig till innehållet

Upptäcker Finlands natur på två hjul

På väg. Ilari E. Sääksjärvi strax innan starten från forskningsstationens postlåda. Foto: Elina Vainio

Det blir långa dagar och långa etapper då regnskogsforskare Ilari E. Sääksjärvi ska cykla de 1 300 kilometrarna från forskningsstationen i Utsjoki i norra Lappland ner till forskningsstationen i Själö i Nagu skärgård.

Sääksjärvi startade resan på tisdagsmorgonen och när ÅU ringer upp honom har han precis avlagt de första fyrtio kilometrarna.

– Jag startade för en och en halv timme sedan. Hittills har det varit tuffa uppförsbackar, men det lättar under dagen, säger Sääksjärvi från vägrenen.

Sääksjärvi är forskningsledare på den nya enheten för biodiversitet vid Åbo universitet. Enheten startade sin verksamhet i början av 2017 och ansvarar för forskningsstationerna i Utsjoki och på Själö. En tanke med cyklingen ar att visa att fast det skiljer över tusen kilometer mellan de båda stationerna är avståndet ändå nära, åtminstone psykiskt.

De senaste tjugo åren har Sääksjärvi ägnat åt att forska i regnskogens insektsliv, så under cyklingen vill han också komma närmare den finländska naturen.

– Jag vill visa vilka möjligheter vi har för bred forskning i Finland. Man kan forska i allt möjligt från Lappland i norr till skärgården i söder. Finland är ett stort land och vi har fantastiska forskningsmöjligheter, säger Sääksjärvi.

Förutom forskningsstationerna i Utsjoki och på Själö ansvarar enheten också för den botaniska trädgården på Runsala och olika museum i Åbo.

Den första etappdagen siktar Sääksjärvi på att åtminstone nå Saariselkä, cirka tvåhundra kilometer söder om Utsjoki. Om orken räcker till forsätter han ända till Rautavaara den första dagen

På söndag siktar han på att vara framme på Själö. Det blir en utmaning att avlägga tvåhundra kilometer per dag, tror Sääksjärvi.

– Det blir långa dagar och långa etapper, men det ska nog gå bra bara jag cyklar lugnt och inte rushar, säger han.

Följ med Sääksjärvis resa på Instagram och Åbo universitets kanaler på sociala medier. På Instagram heter han ilari_saaksjarvi.

Andrea Södergård

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter