Förflytta dig till innehållet

Upp till 12 000 kubikmeter avloppsvatten kan ha runnit ut i Pikisviken – simning bör undvikas tills vidare

Pixabay
Avloppsvatten.

Ett fel i en pumpstation har orsakat att orenat avloppsvatten från Pikis och delvis från Pemar har runnit ut i Pikisviken i S:t Karins på väg till det centrala reningsverket i Kakola.

Högst 12 000 kubikmeter obehandlat vattnet kan ha läckt ut.

Vattenkvaliteten kring Pikisviken utreds som bäst, och de första resultaten publiceras imorgon den 2 juli på S:t Karins stads hemsidor.

Under tiden rekommenderar staden att inte simma i Pikisviken, för att undvika att av misstag svälja förorenat vatten. Vid simstranden Raadelma är det dock tryggt att simma, eftersom de senaste vattenproven som tagits där den 22 och 30 juni visade på bra kvalitet.

Felet i pumpstationen upptäcktes under en rutincheck den 28 juni. Enligt preliminära uppgifter har pumpen varit ur bruk max två veckor innan det.  

Fel kan bero på mänskliga misstag eller problem i tekniken eller infrastrukturen. Till exempel elavbrott kan orsaka störningar.

Genast efter att felet upptäcktes kunde pumpstationen fås i gång igen och avloppsvattnet renas nu som det ska.

Dela artikeln

En kommentar: “Upp till 12 000 kubikmeter avloppsvatten kan ha runnit ut i Pikisviken – simning bör undvikas tills vidare

  1. Sussi Björkman skrev

    Ja ja, så är vi där igen.
    Som vanligt lär den övergödning som följer av detta ”misstag” skyllas på jordbrukarna. Suck.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter