Förflytta dig till innehållet

Ungdomsverkstaden Troja måste få fortsätta utan avbrott

Framtiden för ungdomsverkstaden Troja i sin nuvarande form är numera osäker efter nedläggningsplanerna av Kårkulla. Men mitt i sådana här förändringar som görs främst med ekonomi i åtanke lämnas ofta oss ungdomar och unga vuxna ohörda. Så jag vill berätta varför Troja är en viktig stödverksamhet.
Jag blev arbetslös efter att jag blev färdig från en yrkeshögskola och kort därefter flyttade jag till Åbo. Jag lyckades inte hitta ett jobb och ensamheten som kom då jag var nyinflyttad till en stad jag varken hade vänner i eller rötter till gjorde att jag fick depression. Jag blev alltmer olycklig och kände att jag var ett misslyckande och att det inte fanns en plats för mig någonstans i samhället. Ett år efter att jag fått depression började jag gå till Troja för att få hjälp.
Den personliga utveckling som jag upplevt sen dess har varit avsevärd. Jag är nu mycket mera öppen och social än jag varit någonsin tidigare och det har i sin tur hjälpt mig hantera depressionen. Troja har gett mig ett sammanhang med socialt umgänge och dagliga rutiner som jag inte skulle få annars då jag är utanför arbets- och studielivet. Troja hjälpte mig att hitta en ny lägenhet när jag plötsligt blev tvungen att flytta. Men viktigast av allt är att Troja varit en plats där jag känt att jag fått låta mina egna rötter till min omvärld växa så att jag kan stå stadigt och inte bli utslagen eller utanför samhället.
Utan Troja hade mitt psykiska välmående inte förbättrats, jag hade mycket väl kunnat vara bostadslös och Åbo hade varit lika främmande som då jag flyttade hit för två och ett halvt år sen.
Att den enda svenskspråkiga ungdomsverkstaden i Åbo nu ska stängas påverkar inte bara vi som får stöd från Troja just nu. Det kommer att påverka alla svenskspråkiga unga från hela Svenskfinland som bor i Åbo och kan behöva hjälp när omständigheterna tynger på. Allt fler mår dåligt idag och kan behöva den hjälp som Troja kan ge. Men den hjälp som Troja ger finns inte på svenska vid någon annat ställe i Åbo.
Därför måste ungdomsverkstaden Trojas verksamhet få fortsätta utan avbrott.
Ung vuxen som fått stöd från Troja
Skribenten tillåts undantagsvis signatur
 
Läs också:
Ungdomar riskerar att hamna på drift – Åbos svenska ungdomsverkstad Troja hotas av stängning
Kårkulla: Utan inkomster – ingen verksamhet
Trojabeslutet kom som överraskning för medlemmar i Åbos ungdomsnämnd – ”Vi måste utreda vad som kan göras”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter