Förflytta dig till innehållet

Ungdomsgård blir studenthus i Åbo

Invigs. Studentkåren vid Åbo universitet (TYY) inviger i kväll Q-huset vid Nummisparkgatan 2 som sitt nya studenthus. Foto: Jean Lindén

I kväll inviger studentkåren vid Åbo universitet, Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY), sitt nya studenthus.

Huset ligger vid Nummisparkgatan 2 i Nummisbacken och är tidigare känt som Månbergets ungdomshus.

TYY hyr huset av Studentbystiftelsen i Åbo som i våras köpte fastigheten av Åbo stad.

I byggnaden som nu kallas Q-huset finns kontorslokaler i gatuplanet och en festsal för 150-200 personer i övre våningen.

Huset kommer att användas av studentkåren och studentkårens 150 medlemsföreningar.

–Det här betyder mycket för oss. Huset fungerar som studenternas egen vardagsrum. Studentkåren har inte på många år haft ett eget hus av det här slaget där studenterna kan samlas och ordna egna evenemang, säger Saana Kallio, styrelsemedlem i studentkåren och ansvarig för kulturfrågor.

Klubbutrymmen finns i anslutning till studentkårens kansli på Rektorsåkersgatan men det går inte att jämföra med ett eget hus, säger Kallio.

Lokalen i Q-husets övre våning kan hyras för fester och evenemang av studentkårens medlemsföreningar eller andra föreningar.

–Också utomstående kan hyra festlokalen, säger Kallio.

Huset fem kontorslokaler är redan uthyrda.

Studentkåren vid Åbo universitet öppnar studiesäsongen den här veckan med karneval och invigning av studenthuset på Nummisparkgatan.

Invigningen ordnas klockan 18–20.30.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter