Förflytta dig till innehållet

Ungas välmående ska prioriteras i kommunerna!

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Kommunerna i Finland ska vara en plats där unga mår bra och där marginalisering förebyggs. Kommuner som satsar på sina unga har bättre förutsättningar att även i framtiden vara välfungerande och attraktiva ställen för människor att bo i. Därmed ska det satsas på ungas välmående både i skolan och på fritiden.

Barn och ungas möjligheter att idka hobbyverksamhet har försämrats under coronatiden. Ensamheten har också ökat bland unga. Det är viktigt att kommuner erbjuder ett brett utbud av hobbyer som unga kan delta i oberoende socioekonomisk ställning.

Hobbyverksamhet minskar på marginaliseringen bland unga och ökar på ungdomars välbefinnande. FSS efterlyser avgiftsfri hobbyverksamhet, exempelvis i skolornas utrymmen.

Utöver välfungerande och avgiftsfri hobbyverksamhet så är det viktigt att kommunerna satsar på lättillgänglig elev- och studerandevård. Psykisk ohälsa har blivit till en av våra största folksjukdomar i Finland och allt fler söker vård på grund av mentala problem.

Speciellt i samband med social- och hälsovårdsreformen så måste det reserveras tillräckliga anslag för kurator-, psykolog- och läkartjänster i elevernas och studerandenas direkta närhet. FSS ser också att studiehandledningen är av särskild vikt, speciellt i övergångsskedet till andra stadiet och kommunerna bör se till att alla får tillräckligt med handledning.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter