Förflytta dig till innehållet

Unga idrottare anser inte att snus är farligt för hälsan – många ser det som en privat angelägenhet

Öppen snusask

Unga idrottare ser snusandet som en privat angelägenhet och att snuset är en del av livet, avslöjar en ny rapport. Foto: SPT


Cancerorganisationernas nya utredning visar att unga idrottare i åldern 16–17 inte betraktar snuset som speciellt hälsovådligt.
Undersökningen bygger på intervjuer med unga ishockey-, fotbolls-, och innebandyspelare liksom tränare och funktionärer vid idrottsklubbar och spelarnas föräldrar i Uleåborg med omnejd.
– Det är lättare att få tag på snus än tobak, säger en av de unga idrottarna i undersökningen, enligt Cancerorganisationernas pressmeddelande.
Undersökningen visar bland annat att unga ser snusandet som en privat angelägenhet och att snuset är en del av livet. Unga idrottare anser dessutom att snuset är ett bättre alternativ än andra droger. Att tobaksrökning påverkar syreupptaget vet de unga, men snusets skadeverkningar är inte lika bekanta.
De idrottsföreningar och lag som deltagit i undersökningen säger att man har nolltolerans för snusanvändning. Samtidigt visar resultaten att många idrottsledare snusar och att de unga inte tar tränarnas uppmaningar på allvar.
Den snusande idrottaren ger den snusfria motståndaren ett stort försprång, skriver Cancerorganisationerna.
De upprepade nikotindoserna och därpå följande avvänjningssymtomen är stressande för kroppen och gör det svårare för kroppen att återhämta sig från en fysisk prestation. Ett långvarigt snusande ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer i mun och svalg. Snuset har inte heller någon prestationshöjande inverkan.
– Att spola snuset borde vara en del av en idrottslig livsstil, säger utvecklingschef Heidi Löflund-Kuusela vid Cancerorganisationerna i pressmeddelandet.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter