Förflytta dig till innehållet

Unga i Västnyland ska lära sig spara och investera – ”Det är en jämställdhets- och jämlikhetsgärning”

Kristoffer Nöjd
Albin Söderström, Esbjörn Hägerstedt, Stefan Mutanen och Sven_Eric Holmström på löpbana.
Albin Söderström, Esbjörn Hägerstedt, Stefan Mutanen och Sven-Eric Holmström vill att alla ska ha förutsättningar för en god ekonomi.

Föreningen Västra Nylands Aktiesparare firar 20-årsjubileum 2022. För att fira detta erbjuder man möjlighet för ungdomar som studerar vid andra stadiet att delta i en kurs som ska stärka elevernas kunskaper och färdigheter i ekonomi.

– Hittills har vår information gått ut främst till våra 230 medlemmar. Nu vill vi få ut information om sparande och placeringar till ungdomar. Vi vill demokratisera detta så att alla har tillgång till samma information, säger föreningens ordförande Albin Söderström .

Kursen arrangeras tillsammans med Karis-Billnäs gymnasium tack vare bidrag av Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo. Kursen är avgiftsfri för både de studerande och för arrangören. Den är öppen även för elever från andra skolor, till exempel Virkby gymnasium och Karjaan lukio.

– Det var ett lätt beslut för oss att bevilja finansieringen eftersom vi förespråkar sparande och har goda erfarenheter av detta sedan tidigare. ”Svenne” ( Sven-Eric Holmström red. anm.) har en bra pedagogisk förmåga och vi hoppas att han kan göra sparandet till ett fritidsintresse hos eleverna, säger stiftelsens ordförande Stefan Mutanen .

Samma kurs erbjuds studerandena i tre år och arrangeras i Nya Fokushuset i Karis.

– Att kursmiljön är på neutral mark utanför skolan är en inspirationskälla i sig, är arrangörerna övertygade om.

Vi handlar impulsivt

Som utbildare fungerar företagaren och investeringscoachen Sven-Eric Holmström. Undervisningsspråket är svenska men kursmaterialet är tvåspråkigt.

– Kursen handlar till hälften om allmän ekonomi och till hälften om sparande och placeringar, säger Holmström.

Mycket handlar om planering och långsiktighet.

– Vi lever i ett reaktivt samhälle där många ser bara 29 dagar framåt till nästa lön. Då blir mycket av pengaanvändningen impulsiv. Vi ger eleverna möjlighet att forma sina liv som de vill genom sina val. Vi försöker lära kursdeltagarna att se kopplingar som till exempel hur din pension påverkas av att jobba eller lyfta arbetslöshetsunderstöd, även om inkomsterna från dessa skulle vara rätt lika, säger Holmström.

Plastkorten försvårar

I Karis-Billnäs gymnasium har en mer ingående ekonomikunskap funnits på schemat förut.

– Dåvarande lektorn i historia och samhällslära Jan-Erik Till och Sven-Eric Holmström arrangerade redan 2009 kurserna ”Placera rätt” och ”Ekonomi i praktiken” och detta har fortsatt i någon form varje år, säger skolans nuvarande rektor Esbjörn Hägerstedt .

Ekonomikunskapen har varit en del av samhällsvetenskaperna.

– Det är ett svårt ämne för de unga eftersom det är så tvärvetenskapligt. Man ska vara lite ”street smart” också. Den här kursen är viktig eftersom ekonomikunskapen kommer mer och mer in i studentexamen, säger Hägerstedt.

Behovet av dessa kunskaper har inte försvunnit, snarare tvärtom.

– Plastkort har gjort förmågan att förstå sig på pengars värde svårare, konstaterar Hägerstedt.

Ekonomin in i köket

Söderström säger att ambitionen är att man ska prata om sparande kring köksbordet.

– Genom att ta in detta i skolan gör vi kunskapen om sparande tillgänglig oberoende av kön, utbildningsnivå, hemförhållanden och traditioner. Det är en jämställdhets- och jämlikhetsgärning, kompar Hägerstedt.

Ju fler som förstår de ekonomiska mekanismerna, desto mer kan man minska på förmögenhetsskillnaderna i samhället.

Innan man konsulterar sin bankrådgivare, som utgör en ganska liten skara och kan vara svåra att boka ett möte med på kort varsel, vore det bra att vara insatt på förhand.

– Bankerna har sina egna agendor. Det är försäljningsinriktat och man utlokaliserar i vis mån ansvaret till kunden. Man borde ha ett objektivt synsätt. Innan man går på ett möte borde man veta vilka frågor man ska ställa och ha tillräckligt med kunskap för att kunna ifrågasätta och veta till exempel vilket lån som passar ens situation, säger Holmström.

– Om man inte pratar om dessa saker vid köksbordet så kan man inte veta det, säger Söderström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter