Förflytta dig till innehållet

Unga drömmar och verkligheten


På torsdagen fick alla som sökt till ett universitet eller en yrkeshögskola veta om de fått en studieplats. Drömmar gick i kras och drömmar gick i uppfyllelse. Många ungdomar kan börja planera för studielivet, skaffa bostad och flytta hemifrån. De som inte lyckades ska inte ge upp, det kommer nya omgångar. Att under ett läsår göra något helt annat än man tänkt skadar inte, allt man gör ger erfarenhet för livet.
Det lönar sig att inte ge upp. Oberoende vart man siktar, så finns det nya ansökningsomgångar och alternativa vägar att nå målet. Det behövs olika yrken och utbildning på olika nivåer, för att vårt samhälle ska fungera. Det behövs också olika kunskap och färdigheter i olika yrken. Det viktigaste är att man trivs med det man gör. Varje dag på jobbet är sannolikt inte superrolig, men om det i medeltal är intressant och roligt på jobbet, då är det i sin ordning.
I yrkeslivet betonas olika meriter. Behörighet, kompetens och lämplighet är viktiga kvalifikationer. I vissa yrken är behörighet en grundförutsättning, läkare, pilot, präst, polis och elektriker, för att nämna några. Utan behörigheten kan man inte utföra jobbet, detta trots att man har kompetens och är lämplig. Majoriteten av yrkena är ändå sådana att kompetensen och lämpligheten är viktigare än behörigheten.
Det finns också många exempel på fall där man trots behörighet inte, av någon orsak, är lämplig att sköta vissa arbetsuppdrag. Utbildningen ger grunden, men den tar en inte vidare i livet. För att göra en traditionell karriär ska du ha motivation, vara nyfiken och lära dig nya saker, bidra med idéer och lösningsförslag och så ska du också råka vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt.
Världen har blivit mindre. Numera har det blivit allt vanligare att söka studieplats vid högskolor i Sverige och andra länder i Europa. En delorsak är nyfikenhet, men också det faktum att det inom flera ämnen är svårt att få studieplats i Finland. Saken har inte blivit bättre av att nuvarande regering har gjort betydande nedskärningar inom utbildningssektorn. Trots statens nedskärningar är intresset för högskolestudier stort. Till Åbo Akademi sökte 3 444 personer av vilka 739 fick en studieplats. Till Novia i Åbo sökte 1 340 personer av vilka 310 fick en studieplats.
Studiestaden Åbo mår bra. Vid Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia, Turun Yliopisto och Åbo yrkeshögskola inleder flera tusen ungdomar sina studier, för att i första hand avlägga sin grundexamen på kandidat eller kandidat- och magisternivå. Vägen till en studieplats vid en högskola är lång och tidvis krävande. Siktar man in sig på en studieplats inom ett visst ämne, kan det kräva att man väljer exakt rätt kurser redan då man inleder gymnasiet.
Nuvarande intagningsmodell till högskolor gynnar också kraftigt förstagångssökande. Studentexamens betydelse kommer att växa ytterligare i framtiden. Man ska i princip veta vart man ska söka redan då man går ut den grundläggande utbildningen och årskurs nio. Ungdomars framtidsbygge behöver drömmar, men dagens utbildningsstruktur och antagningsmodell kräver också taktik och målmedvetenhet.
Ungdomars framtidsplaner påverkas av många saker. Ungdomar styrs av föräldrars förväntningar, vänners val av studier, studiehandledares råd och direktiv, lärarnas uppfattningar och omgivningen överlag. Från olika håll får man impulser och ibland känns det som om målsättningen är att världen ska fyllas med ekonomer, jurister och läkare. Dessa utbildningar ska på inget vis föraktas, men för att vi ska ha ett fungerande samhälle, behövs det en mångfald av utbildningar och yrken. En filosofie magister, en ekonomie magister eller en tradenom kan alla, efter en tid i arbetslivet, ha samma kompetens och vara lämpliga att sköta samma jobb.
Finland har av tradition varit ganska examens- och behörighetsfixerat, men även här har man så småningom börjat inse betydelsen av kompetens och lämplighet. Det man inte alltid tänker på är att den första arbetsplatsen styr ens framtid i lika hög grad som ens utbildning. Livet och arbetslivet är fullt av sammanträffanden, ibland är det slumpen som avgör riktningen.
Utbildning är en viktig grundpelare i vårt samhälle, men även utan utbildning kan man leva ett lyckligt liv och uppnå sina drömmar och målsättningar. För att lyckas behövs idéer och målmedvetenhet men också lite tur ibland. Det finns många berättelser om människor som uppnått sina mål, oberoende av en viss utbildning eller utbildning överhuvudtaget. Utbildning är viktigt och forskning behövs, men utbildning i sig ger endast en grund, det är inte nödvändigtvis en garanti för ett balanserat och lyckligt arbetsliv och liv.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter