Förflytta dig till innehållet

Unga bröder från Ekenäs startade egen firma – jobbar mestadels under ytan

Bröderna Theo, Max och Lucas Lundström i Ekenäs startade i augusti förra sommaren ett eget familjeföretag, Lundström Capital. Företaget arbetar med att utföra mindre arbeten under vatten, främst arbeten som rör bryggor och bojar.

Theo var först med att skaffa dykarcertifikat redan förra sommaren, men från och med i våras har alla tre bröder dykarcertifikat på 18 meter.

– Min flickvän kunde via sina studier gå en dykarkurs där man fick dykarcertifikat, men många hoppade av kursen och då fanns möjligheten för mig att följa med, vilket jag gjorde, säger Theo.

– Jag hade tidigare somrar jobbat på TN-Bryggan och fick därför idén att vi kunde starta ett eget företag som utförde undervattensarbeten. Sen hade vi också en grundtanke om att vi ville göra något tillsammans alla tre.

Tre unga män står bredvid varandra och ler, skärgård i bakgrunden.Fredrika Blomqvist
(Fr.v.) Bröderna Lucas, Theo och Max Lundström.

Alla tre studerar, men på olika orter. Lucas studerar till byggnadsingenjör i Vasa, Max studerar energi- och maskinteknik (vid Aalto-universitetet) i Esbo och Theo studerar ekonomi i Åbo.

Men under sommaren är de hemma i Ekenäs och sommarjobbar, både med det egna företaget plus de vanliga sommarjobben. Theo sommarjobbar på TN-Bryggan där han jobbat flera somrar innan. Lundström Capital kommer också att samarbeta med TN-Bryggan i sommar. Lucas sommarjobbar inom byggbranschen och Max sommarjobbar på Raseborgs Energi.

– Vi har kunnat vara rätt flexibla inom våra sommarjobb och om vi har fått dykuppdrag har vi kunnat meddela i god tid att vi behöver jobba en kortare dag eller justera i arbetstimmarna, säger Lucas.

– Det finns ingen annan i våra trakter som endast gör sådant här. Det finns några privatpersoner, men det kan vara svårt att få tag på dem eftersom de har vanliga jobb. Och industridykare är dyra och små arbeten som vi gör kräver inte den typen av kompetens, säger Theo.

Bröderna har bilar till sitt förfogande så bara kunden har en båt så kan de ta sig fram utan problem. De har tillgång till båt om så krävs.

Två unga män som arbetar på en brygga. I bakgrunden Ekenäs skärgård.Fredrika Blomqvist
Lundström Capital arbetar i Raseborg men också i Egentliga Finland. Dagens uppdrag var på Stora Mistö, Skåldö.

I dag bär det av mot Stora Mistö utanför Baggö på Skåldö i Raseborg. Där behöver Jussi Rautalahti hjälp med de yttre kättingarna till sin brygga.

– Bryggan har hållit bra men för en tid sedan gick kättingarna av. Jag tänkte att det var något som man kunde fixa själv men konstaterade rätt snabbt att det nog var bättre att låta kunniga sköta det. TN-Bryggan tipsade om Theo och hans bröder och jag tyckte det kändes bra med Theo i installationsgänget eftersom han jobbar på TN-Bryggan och känner till bryggorna, säger Rautalahti.

Ung man sitter på en brygga och sätter på sig sin dykarutrustning, en person står bakom honom och hjälper till att få tanken fast på ryggen.Fredrika Blomqvist
Theo Lundström gör sig redo för dagens dykuppdrag vid Stora Mistön.

– Kättingarna slits mot bottnen, här var den ganska hård. Mjukare botten innebär mindre slitage. Om det är ett trafikerat område så slits kättingarna också snabbare, säger Theo.

Organiserat rör sig bröderna på bryggan och alla har sina uppgifter. I dag är alla tre på plats men det hör inte till det vanliga, utan det är bara för att ÅU är med.

– Vanligtvis är vi bara två stycken som far ut på arbeten, det är sällan som det krävs alla tre, säger Theo.

En dykare är i vattnet och tre män står på bryggan och följer med.Fredrika Blomqvist
Theo Lundström sköter dykandet i dag medan Max och Lucas Lundström står på bryggan med dagens kund, Jussi Rautalahti.

Det är Theo som står för dykandet i dag och han menar att man den här tiden på året ser nästan ingenting under vattnet, utan man får känna sig fram.

I dag hade de tur i och med att bottnen här var hård och att kunden hade en idé om var vikterna till kättingarna kunde vara.

Bröderna har varit med om fall där kättingarna försvunnit i den mjuka bottnen, därför är det bra om man byter kättingar innan de går av.

Bröderna är noga med att spänna åt kättingarna ordentligt eftersom bryggan då inte kan röra sig lika mycket.

– Det här är ett typiskt uppdrag som vi åker ut på. Men tidigare i sommar blev vi kallade till Kasnäs då en person tappat ett par dyrbara glasögon i vattnet, säger Theo.

Tidigare har de bland annat gjort ett arbete för Raseborgs Energi där två av dem dykt och placerat sandsäckar på havskablar för att säkra att de inte kan röra på sig på bottnen.

Theo var även med och dök då kablarna installerades för att se till att inga stenar eller andra vassa föremål var i vägen.

Tre unga män arbetar på en brygga i skärgården. En av männen står i vattnet och arbetar med bryggans kättingar.Fredrika Blomqvist
Byte av en bryggas kättingar hör till de vanliga uppdragen för Lundström Capital.

Största delen av uppdragen är inom Raseborg men de gör också arbeten i Egentliga Finland. Arbetet är främst koncentrerat till sommaren men bröderna kan också jobba andra tider på året.

– Vi är tillgänliga året om och har utrustning för att klara av kallare vatten också, men under isen går vi inte. Och fast vi studerar kan vi bra utföra arbeten på helger och liknande, säger Theo.

Alla tre bröder är eniga om att den egna firman erbjuder ett härligt avbrott i vardagen.

– Det är alltid roligt med något annat i vardagen, och det är kul att få vara ute i skärgården. Vi har tänkt ha firman länge, men vi får se vad framtiden erbjuder och hur företaget formar sig, säger Max.

– Roligt med ett ställe där vi kan förena våra krafter, säger Theo.

Dela artikeln

4 kommentarer: “Unga bröder från Ekenäs startade egen firma – jobbar mestadels under ytan

 1. Max Lundström skrev

  Hej Benjamin.
  Efter din kommentar har vi rådfrågat ansvarsområdet för arbetarskydd i Södra Finland.
  Kravet för yrkesexamen gäller för anställda som utför byggarbeten under vatten. För egenföretagare gäller inte samma krav på arbetarskydd. Dessutom faller våra tjänster inte under undervattensbyggnadsarbete, då vi endast lägger fast kättingar med schackel och skiftnyckel som redskap.

  Med vänlig hälsning Max/Lundström Capital

 2. Max Lundström skrev

  Tack Johan för din kommentar. Vi tog reda på saken med arbetarskyddet.
  Eftersom vi är egenföretagare och således inte arbetstagare gäller inte kravet på yrkesdykarcertifikat för arbete under ytan. Vi har alla Padi OWD certifikatet för egen säkerhet och vi anser att vidare utbildning inte är nödvändig för dessa uppgifter.

  Dela gärna med dig om du hittar information som skulle säga annat!

  Med vänlig hälsning Max/Lundström Capital

 3. Johan Andersson skrev

  Dykarbete kräver yrkesutbildning, med vanligt dykcertifikat (CMAS/PADI/DAN)får man nog jobba under ytan men inte mot betalning.
  Ta gärna och förtydliga vilka kompetenser dom har.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter