Förflytta dig till innehållet

Ung man i Västnyland som åtalas för 76 fall av sexuellt utnyttjande av barn ska sinnesundersökas

ÅU/Arkiv
Hand som håller i en telefon.
Den åtalade mannen ska ha skickat ett stort antal explicita meddelanden till barnens mobiltelefoner.

En man som i dag är i 25-årsåldern har åtalats för ett fall av sexuellt utnyttjande av barn som delvis minderårig, ett fall av olaga hot och 75 fall av sexuellt utnyttjande av barn i en kommun i Västnyland. De över 70 målsägande var i åldern 11–15 år när detta skedde.

På sociala medier

Mannen stod åtalad i Västra Nylands tingsrätt för att bland annat på Snapchat, Instagram och WhatsApp ha skickat ett stort antal explicita meddelanden, bilder och videomaterial av sexuell karaktär till barnens mobiltelefoner. Han har också begärt de målsägande att skicka bilder till honom.

I ett fall hotade han en målsägande med våldtäkt och död.

Detta har skett mellan åren 2015 och 2020.

Hänvisar till mental oförmåga

Mannen har nekat till anklagelserna genomgående även om han i de flesta fall medgett att han agerat såsom påstås i åtalet.

I vissa fall har han tonat ner meddelandenas sexuella karaktär. Han påstår också att han inte varit medveten om målsägandes ålder och att han inte på grund av sin mentala utvecklingsnivå varit förmögen att förstå den rättsliga betydelsen av de målsägandes ålder.

Av samma orsak kunde han inte förstå att målsägande i fallet med det olaga hotet skulle bli rädd av meddelandena.

Slutlig dom efter sinnesundersökningen

Tingsrätten anser att man inte kunnat bevisa det påstådda i fallet från 2015 då mannen själv delvis var minderårig. I övrigt anser rätten att mannen förfarit på ett straffbart sätt såsom det beskrivs i åtalet.

Rätten har gett en mellandom i ärendet och beordrar den åtalade att genomgå en sinnesundersökning.

Behandlingen av ärendet fortsätter efter detta. Då ska rätten avgöra vilka brott den åtalade har gjort sig skyldig till samt till andra krav som gäller bland annat ersättningar på sammanlagt tusentals euro till de målsägande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter