Förflytta dig till innehållet

Undvik förhastade slutsatser i skolfrågan

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Skolfrågan på Kimitoön. Prognoser om minskande elevantal i framtiden har fått kommuner att överväga nedläggning av skolor. I Kimitoöns kommun har man beställt en konsultutredning om skolnätverket av företaget Vertikal.

Kommuninvånarna fick ta del av utredningen från konsultföretaget den 13 mars, och besluten om det framtida skolnätverket ska förberedas i april–maj och klubbas i juni.

Den extremt snäva tidtabellen möjliggör ingen seriös öppen debatt om för- och nackdelar eller utredande av alternativa lösningar.

Turligt nog är kommunens ekonomi i bra skick, så det finns inget behov för paniklösningar eller förhastade beslut.

Konsultrapporten baseras på detaljerade ekonomiska siffror och prognoser av elevantal.

I uppdraget åt konsultföretaget Vertikal bekräftar bildningsnämnden att man att man ska utreda de sociala och ekonomiska konsekvenserna av de olika alternativen för skolnätverket.

Men tyvärr gör man detta alltför snävt i den publicerade utredningen.

Om man ska ta beslut gällande skolnätverket, kan man då frånse kopplingen mellan skolor och framtida välmående för byarna och hela Kimitoöns kommun, för skärgården, för inflyttningen och för framtidstron?

Sociala konsekvenser för barn i skärgården nu och i framtiden behandlas bristfälligt.

Den verklighetsbeskrivning som återfinns i konsultutredningen gällande pedagogik eller utrymmen går inte heller att känna igen av verkligheten i skolorna i kommunens södra och västra delar, så som den upplevs av lärare, föräldrar och elever.

Exempelvis finskspråkiga Taalintehtaan koulu beskrivs vara i sämst skick av skolbyggnaderna och i behov av omfattande reparationer, men vid skolan delar man inte denna bild.

Konsultutredningen bygger på tre alternativ. Alternativ 3 är rentav ett skrämselalternativ med flera nedläggningar. Det är utformat så för att få Alternativ 2, med förslag om nedläggning av högstadieskolan i Dalsbruk, att framstå som det enda rimliga mellan ”att göra ingenting” (Alternativ 1) eller stora slakten (Alternativ 3).

Det är precis så här som konsultutredningar ofta utformas för att få vissa lösningar att framstå som rationella och nödvändiga och andra alternativ som mindre attraktiva eller helt frånvarande.

Ordspråket ”som man frågar får man svar” beskriver var vi hamnat. Konsultutredningen söker med ljus och lykta efter argument för att all högstadieverksamhet behöver flyttas till Kimito.

Motargument frånses till stora delar. I detta hänseende är utredningen rentav tendentiös.

När dessutom ett beslut om skolnätverket ska klubbas tre månader efter utredningens publicering kan processen beskrivas som undermålig och odemokratisk.

Kommunens strategi bygger på levande tvåspråkighet och utredningen utgår från att samarbete över språkgränserna nödvändigtvis behövs. Vi ser också positivt på detta samarbete.

Men ett långsiktigt samarbete bygger man bäst genom förtroende och strävan efter bättre undervisning och mer synergier. Inte genom tvång eller nedläggningar.

Förhastade nedläggningar inom skolnätverket och en påtvingad tvåspråkighet mot vad elever, lärare och föräldrar tycker är inte en inbjudan till ett samarbete över språkgränser som kommunens strategi vill se.

Tvärtom, det är ett hot för ett framtida samarbete som kräver resurser, förtroende och långsiktighet.

Det är aldrig ett alternativ att göra ingenting. Att bygga upp en bra lärmiljö är ett kontinuerligt och långsiktigt arbete som lärare, tjänstemän, föräldrar, barn, kommuninvånare och beslutsfattare jobbar för dagligen.

Beslut om nedläggningar i skolnätverket genom nuvarande process skulle vara oansvarigt och också helt stå i strid med kommunens framtidsstrategi där värden som levande skärgård, framtidstro, diskussion, dialog, livskraftiga byar och gemenskap är framstående.

Vänsterförbundet i Kimitoöns kommun tycker därför att det enda ansvarsfulla alternativet i nuläget är att bygga på alternativ 1 och försvara och förstärka undervisningen i det existerande skolnätverket.

Detta gäller också skolorna i Dalsbruk, Hitis-Rosala och Västanfjärd. Vi kommer att arbeta för detta helhjärtat och bjuder alla andra aktörer till ett samarbete för att nå detta mål.

För att inte skapa mer osäkerhet för kommuninvånare, inflyttare och återvändande behöver kommunens beslutsfattare sätta ned foten snarast. Vi behöver trygga nuvarande skolnätverk för exempelvis följande 5 år.

Vi behöver tillsammans påbörja ett seriöst arbete för att långsiktigt trygga framtiden för de skolor som finns kvar samt ytterligare främja inflyttande och livskraft som ger möjlighet till boende året om.

Kimitoön har relativt nyligen drastiskt minskat på antalet skolor, vilket kan ha påverkat inflyttningen, och erfarenheterna för in- och utflyttning samt familjer behöver utredas utan dröjsmål.

Annars kan skolbesluten vara drivande i en ond cirkel som leder till allt mindre livskraft och framtidstro.

Otto Bruun
för styrelsen i Vänsterförbundet i Kimitoöns kommun

Dela artikeln

En kommentar: “Undvik förhastade slutsatser i skolfrågan

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter