Förflytta dig till innehållet

Undervisningsministeriet vill skapa register på lärare

Catariina Salo/SPT
kvinna och mikrofon
Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) anser att beslutsfattandet inom undervisningssektorn behöver ett lärarregister.

Undervisnings- och kulturministeriet vill skapa ett register med information på alla lärare i Finland. Ministeriet har tillsatt en utredningsperson för att utreda hur ett dylikt register skulle se ut och vilka juridiska förhållanden det skulle lyda under. Utredningen ska bli klar fram till den sista november.

— På grund av de stora förändringarna i samhället blir det allt viktigare att få information. Som grund för prognostiseringsarbetet och beslutsfattandet inom undervisningssektorn behöver vi en bättre kunskapsbas om lärarna än vi har i dag, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) i ett pressmeddelande.

Hittills har uppgifter om lärare samlats in decentraliserat i olika register som upprätthålls av bland annat Statistikcentralen. Insamlingen har varit sporadisk och ofullständig. Det nya registret skulle vara centraliserat och uppdateras kontinuerligt.

Ur pressmeddelandet framgår inte om registret skulle vara anonymiserat eller om lärarna ska kunna gå att identifiera. Det är en fråga som utredningspersonerna Henriikka Hannula, Hannu Karhunen och Jouni Pursiainen kommer att utreda.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter