Förflytta dig till innehållet

Undervisningsminister Li Andersson ger 91 000 euro till Reso för att bekämpa grooming

Emma Strömberg
En ung person håller en smarttelefon i handen

En ung person håller en smarttelefon i handen Emma Strömberg

Grooming handlar om att en vuxen söker kontakt med unga på nätet ofta i syfte att utnyttja dem på något sätt. Foto: Emma Strömberg


Undervisningsminister Li Andersson har beviljat nästan en miljon euro för att motarbeta så kallad grooming. Grooming innebär vuxna som försöker locka och utnyttja unga i en digital miljö.
Statsstödet beviljades till åtta kommuner. Reso norr om Åbo är en av dem.
– Sociala medier, spel och digitala tjänster har fört med sig väldigt mycket gott, men är också förknippad med hotbilder, som barn och unga behöver kunskap om för att hantera, säger Li Andersson i ett pressmeddelande.
Med hjälp av stödpengarna kommer kommunerna att utveckla verksamhetsformer för att handleda och lära ungdomar att agera förnuftigt på internet, förstå sina rättigheter och sina möjligheter att agera och påverka i en situation där någon lockar dem.
– Därtill är det viktigt att lära sig var gränsen går för vad som lönar sig och inte lönar sig att publicera offentligt, säger Andersson.

Beviljade stöd
Uleåborg 622 371
Karkkila 28 000
Reso 91 000
Valkeakoski 31 500
Ylitornio 13 000
Vörå 92 400
Keuru 42 700
Hollola 38 771

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter