Förflytta dig till innehållet

Ulla Achrén har rätt om Åbos kollektivtrafik

Flexibla elbussar är det bästa alternativet för Åbos kollektivtrafik, skriver Ulla Achrén i ÅU 28.12. Hon har absolut rätt. Åbos lite speciella boendegeometri gör att dyra fasta superbusslinjer eller spårvagnslinjer skulle lämna en stor del av invånarna på alltför långt avstånd, de skulle endast får vara med och betala kalaset. Situationen skulle bli mycket värre än den nu är i Esbo där många direkta busslinjer slopades och folk tvingas åka matarbuss till och från metron.
Eldrift kommer i framtiden att dominera städernas kollektivtrafik. Även moderna dieselbussar förorenar luften. I Zermatt i Schweiz är endast elbussar tillåtna då staden ligger i en dalsänka!
I sammanhanget kan jag inte låta bli att förundra mig över varför det konkreta hotet om effektbrist inte alls diskuteras. Finland har genom att stänga kraftverk som olönsamma gjort sig fullständigt beroende av elimport från Ryssland och Norden. Störning i importen och/eller tvärstopp i något av våra ålderstigna kärnkraftverk kan i samband med sträng kyla och vindstilla åstadkomma blackout.
Tänk er exempelvis att toaletten inte går att spola i kylan och mörkret! Senast då börjar man fråga varför ingen har gjort något i tid trots att Finland varnats av den europeiska nätorganisationen ENTSO-E.
Jarl Ahlbeck
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter