Förflytta dig till innehållet

Ukraina: sexuellt våld som en tragisk form av krigföring

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är sällan jag blir mållös.

Men då blir jag det, när jag lyssnade på en översikt om hur ryska trupper i Ukraina använder sexuellt våld.

Jag började må illa när jag hörde att det yngsta kända offret var ett tre månader gammalt barn.

Man kan inte låta bli att undra hur någon kan vara kapabel till sådana fruktansvärda handlingar. Ryssland får aldrig förlåtas för dessa kriminella dåd och förövarna måste ställas till ansvar. Och trots att ämnet är chockerande – och precis därför – måste vi prata, prata och prata om detta.

Det räcker inte med att bara fördöma handlingarna inför en sådan ondska: världen får inte vara tyst, utan sanktionerna mot Ryssland måste införas och förlängas också på grund av detta sexuella våld.

Detta är ohyggliga krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten. Det är ett folkmord. Ryska trupper är kända för att ha systematiskt våldtagit ukrainska kvinnor så att de skulle bli gravida av ryska soldater, eller så att de aldrig mer skulle kunna ha sex med ukrainska män.

Det internationella samfundet måste kommunicera, tala ut och göra allt för att stoppa detta fruktansvärda sexuellt våld. Vi har en skyldighet att påminna varandra om hur allvarliga dessa brott är. Vi måste visa vårt stöd för offren på alla sätt vi kan och påminna dem om att offret aldrig bär skulden.

Det finns offer i alla åldrar och kön. Offren har våldtagits inför familjemedlemmar eller grannar och vissa har dödats efter dådet. Offren har också filmats och videor har hittats på porrsidor. Grupper som redan är sårbara, till exempel sexuella minoriteter, människorättsaktivister och journalister, är särskilt utsatta. Inte ens små barn i de mest utsatta positionerna kan undgå dessa grymheter.

Kriget är en katastrof för landets kvinnor: kvinnliga krigsfångar har förödmjukats, rakats och utsatts för sexuellt våld. De fysiska och psykologiska ärren från sexuellt våld fortsätter att sitta djupt i samhället långt efter kriget.

Sexuellt våld som vapen i krig och konflikt måste beaktas i diplomatin. Det måste vara så enkelt som möjligt att anmäla brott och offrens anonymitet måste skyddas. Alla krigsbrott måste utredas.

Åtgärder för att förebygga våld och för att behandla och skydda offren måste ingå i humanitära bistånd. Långsiktig finansiering måste säkras för lokala organisationer och aktörer för att ge offren både snabb krishjälp och psykologiskt stöd på längre sikt. För att rättvisa ska skipas måste alla krigsbrott utredas.

För Ukrainas sak är vår.

Dela artikeln

En kommentar: “Ukraina: sexuellt våld som en tragisk form av krigföring

  1. Paul Lindberg skrev

    En okonstlad insändare, som går rakt på sak. Rekommenderas att läsas
    av så många som möjligt, trots att det föreligger risk för illamående, som
    sedan övergår till ilska och avsky. En disciplinerad och effektiv armé ?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter