Förflytta dig till innehållet

Ukraina byggs upp på ett grönt sätt, för det är vad unga vill ha

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU-valet. Ukraina är fortfarande i krig och de viktigaste uppgifterna är försvar och överlevande. Dessutom håller Ukraina på att återuppbygga de förstörda områdena och strävar på allvar efter ett EU-medlemskap.

I april träffade jag studenter från fakulteten för internationella relationer vid Ivan Franko-universitetet i Lviv. Jag deltog i evenemanget som representant för EU:s Regionkommitté för att berätta om stadsdiplomati och EU-medlemskapsprocessen utifrån Regionkommitténs perspektiv.

Efter mitt anförande avsattes tid för diskussion och frågor med studenterna. Varje enskild student som ställde en fråga ville höra om europeisk klimatpolitik och mina åsikter om vad som borde göras i Ukraina för att bekämpa klimatförändringarna.

Ukrainska städer och byar återuppbyggs bättre än de var innan de förstördes. Återuppbyggnaden för också Ukraina närmare FN:s mål för hållbar utveckling och principerna för EU:s gröna utvecklingsprogram.

EU:s Regionkommittés rekommendationer kräver en hållbar återuppbyggnad som genomför gröna, miljövänliga och decentraliserade energireformer. Förhandlingarna om medlemskap i EU fokuserar också på klimat och energi.

Ukraina har en enorm potential att göra en grön energi- och klimatomställning. EU:s stödinstrument på 50 miljarder inkluderar en betydande mängd medel för klimat- och energiinitiativ och är därför också ett starkt engagemang för att stödja Ukrainas övergång till hållbar energi.

Men utan tillräckliga privata investeringar i energi och infrastruktur kommer resultaten att vara begränsande. Privata företag som investerar i Ukraina måste uppmuntras att investera i projekt för förnybar energi.

Städer som Kiev, Lviv och Dnipro samarbetar med europeiska städer för att implementera rena energilösningar.

Mitt samtal med studenterna via Ivan Franko-universitetet i Lviv var en bra påminnelse för oss alla: unga människor runt om i världen vill arbeta för att bekämpa klimatkrisen.

De vill bo i städer och länder som vidtar klimatåtgärder. Även under det ständigt närvarande kriget funderar ukrainska ungdomar på att undvika en ekologisk katastrof.

Deras blickar riktas mot en grön framtid.

Niina Ratilainen
Kandidat till Europaparlamentet
Ordförande för De gröna i EU:s Regionkommitté

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter