Förflytta dig till innehållet

Tystnadsturism ny idé i Västanfjärd

Ser fram emot premiären på första teaterpjäsen på Kalkholmens nybyggda estrad – fr.v. Max Andersson, Veronica Mattsson-Korpak och Yngve Källberg.


Havet, skärgården, naturen och också gemenskapen är de största orsakerna till att fast bosatta och fritidshusägare trivs i Västanfjärd.
Det kom fram då 153 personer nyligen svarade på en enkät som Västanfjärds byaråd gjorde.
Bland det som önskades fanns aktivare lobbning i förhållande till Kimtoöns kommun, mathantverk och lokalproducerat, en utveckling av Kalkholmen med mat- och kaffeställen, badstränder, lekplatser, samlingsplatser för unga och så tystnadsturism.
– Det sistnämnda var ett nytt begrepp för mig, sade byarådets sekreterare Yngve Källberg som vid årsmötet i går (15.4) presenterade de svar som enkäten gav.
Byarådets vice ordförande Gunnevi Vesterlund tycker tystnadsturism passar bra med tanken att leda pilgrimsrutten Olofsleden genom Västanfjärd.
Vandringsturism av det slag som Olofsleden kan medföra är sådant som ligger i tiden. Olofsleden — som från Norge nu via Sverige och Åland har nått Nagu – kan hjälpa oss att få sommarfärja till Bromarv; därifrån kan leden fortsätta österut mot Novgorod, sade hon.
Vesterlund har nyligen valts in i styrelsen för föreningen Olofsleden i Finland. Byarådet har länge jobbat för att få en färjförbindelse till Bromarv på nyländska sidan och nu kanske Olofsleden kan hjälpa till med det.
Årsmötet fick höra också om ”teateravdelningens” repetitioner på Zacharias Topelius pjäs Törnrosa. Den får premiär den 30 juni och ges sedan den 1 och 4 juli.
– Bara tre föreställningar men just det har gjort det lättare att få medverkande, man behöver inte binda sig för hela sommaren, säger Veronica Mattsson-Korpak som regisserar.
Hon är känd som skådespelerska under många år vid Svenska teatern i Helsingfors men har regisserat också tidigare, bland annat sommarteater i Korsholm.
– Det var någon gång i min ungdom. Då hade vi till och med en kalv på scenen. Nu har vi bara en mekanisk katt, men 22 väldigt duktiga aktörer. Om jag bara skulle hitta någon som kan traktera ett instrument – helst flöjt – skulle jag vara nöjd, säger hon.
Yngve Källberg – en av de 22 – säger att han inte riktigt insåg vilken betydelse Topelius hade för sin samtid innan han nu har bekantat sig närmare med det som ”sagofarbrodern” och samhällsdebattören skrev.
– Att det nu har gått 200 år sedan Topelius födelse firas på många håll. Det här är vårt sätt, säger Mattsson-Korpak.
Familjepjäsen Törnrosa spelas på den estrad som byarådet i fjol fick färdig på Kalkholmen, som är en liten halvö i närheten av kyrkan. Här brändes kalk förr; estraden har byggts i samband med ruinerna av ett lager för bränd kalk. Här är vindskyddat och fint att sitta. Byarådet köpte i fjol 140 stolar hit.
Hela satsningen på bygget gick löst på cirka 40.000 euro. Bidrag och 1.188 (!) timmar talkojobb gjorde satsningen möjlig. Det blev 593 timmar mer än planerat.
Max Andersson omvaldes som ordförande för byarådet. Likaså omvaldes Kaj Haga, Marjatta Karikoski och Bo Vilander i styrelsen liksom ersättaren Mattsson-Korpak.
Kvar i styrelsen ännu ett år är Gunnevi Vesterlund, Ulrika Storgård-Taipale och Yngve Källberg samt ersättarna Christian Lindroos och Kenneth Österlund.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter