Förflytta dig till innehållet

Tystnad verkar vara lyx som vi inte mera har råd att unna oss. Denna lyxvara har många nu börjat söka i olika arrangerade evenemang såsom retreater.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Största möjliga tystnad.
Det brukar man säga på cirkus inför en extra farlig akt då man önskar att alla på läktarna sitter knäpptysta.
Ibland skulle man önska sig en total tystnad, utan farliga akter, i vardagslivet också. Tystnad är dock en stor bristvara i det moderna samhället.
Vi omges och omger oss av ljud hela tiden. Trafikens buller finns överallt och tränger sig även långt från de egentliga trafiklederna.
På jobbet och i skolan finns det mycket ljud av människor och maskiner, om inte annat så åtminstone av den maskinella ventilationen.
Tysta stunder i idrottsevenemang och andra publiktillställningar fylls med musik eller reklam på hög volym. I shoppingcentrum och supermarknader ljuder konstant hissmusik.
När vi kommer hem, knäpper säkert de flesta av oss på teven eller radion eller använder Spotify eller någon annan ljudkälla.
En stor del av dessa vardagliga ljud är sådana som vi inte ens aktivt registrerar, eftersom det bara är bakgrundsbuller utan något viktigt budskap. Ändå finns de där. Hela tiden.
Det verkar som om många har svårt att stanna upp utan att genast börja med något som skapar stimuli för hjärnan.
Det vanligaste är väl oberoende av om man väntar på bussen eller sitter i den att var och varannan genast tar fram mobilen och kollar på någon sida samtidigt som man lyssnar på musik eller någon podcast.
Ibland undrar jag hur mycket intressant det kan finnas på hemsidor eller i sociala medier eftersom det kräver konstant uppmärksamhet. Inte för att jag själv skulle vara oskyldig till detta beteende. För det mesta har det dock inte hänt någonting väsentligt nytt i mina appar, men det kanske bara beror på att mitt urval är ovanligt trist?
Vi fyller konstant hjärnan med korta och ofta parallella stimuli med alla mejl, sociala medier, samtal, musik, och högt tempo i vardagslivet och ofta även på fritiden. Tystnad verkar vara lyx som vi inte mera har råd att unna oss.
Denna lyxvara har många nu börjat söka i olika arrangerade evenemang såsom retreater där mycket går ut på att släppa mobilen och de automatrörelser som får oss att plocka upp och öppna den för att fylla vårt medvetande med rörliga bilder och ljud.
Även meditation och mindfulnessövningar i grupp är populära. Och åtminstone i Sverige ordnas det tysta vandringar eller stunder i naturen för betalande grupper (!).
Tystnaden håller på att smyga sig tillbaka även på andra sätt. Många arbetsplatser har till exempel börjat ha tysta tider under arbetsveckan och på tåg kan man boka plats i så kallade tysta vagnar. Även den moderna samhällsplaneringen håller på att utreda hur och var man kan skapa tysta områden för invånare.
Det här är bra, eftersom mer och mer forskning visar att vi inte enbart behöver tystnad när vi sover utan att vi även behöver andrum och pauser från ljudstimuli under dagen.
Tystnaden sänker stresshormoner och får oss att må bättre.
För några år sedan visade en amerikansk forskargrupp att två timmars tystnad per dag bidrar till att utveckla nya hjärnceller i hippocampus, alltså den plats i hjärnan som har med minnen, känslor och inlärning att göra. Studien gjordes på möss, men resultaten har fått stöd av senare forskning på människa.
En annan studie visade nämligen att redan relativt låga nivåer av oljud kan skapa en förhöjd nivå av stresshormoner, sämre inlärningsförmåga, höja blodtrycket och till och med orsaka hjärtinfarkter. Vidare har man kunnat bevisa att redan ett par minuters tystnad är mera avslappnande för hjärnan än avslappnande musik.
Tystnaden förändrar blodtrycket och cirkulationen i hjärnan. Hjärnan återhämtar sig i sömnen, men samma sker även i tystnad på dagtid. Även inlärningsresultat i matematik lär bli bättre i skolklasser om man inkluderar stunder av tyst arbete i timmarna.
Och varför skulle inte detta fungera även för vuxna?
Många har säkert också upplevt att man kommer på en massa goda idéer och kan även lättare sortera ut svåra känslor eller besvärliga sociala situationer på en promenad eller joggingtur i skogen eller medan man fokuserat sysslar med någonting utan externa störningsmoment.
Tystnad är inget konstlat eller konstgjort utan en naturlig sak och till med ett naturligt behov som människan har.
Det är så naturligt att vi inte tidigare har behövt fundera på detta, eftersom tysta stunder och ställen har funnits i livet. Det är först nu när vi har fyllt vår miljö, både frivilligt och ofrivilligt, med så mycket ljud att vi aktivt bör försöka skapa tystnad.
Lite intressant är det ändå att just när vi finländare har skolats in i ”small talk” ska vi igen lära oss att det är okej att tiga i grupp som vi alltid har gjort. Tur att vi inte har varit så snabblärda hittills heller.
Nu när hösten har kommit och naturen tystnat kan det vara värt att ta små promenader i skogen eller någon tur till skärgården för att få en liten dos av ”största möjliga” tystnad och i bästa fall även kunna njuta av höstens sista solstrålar. Hälsoeffekterna lär vara garanterade med ökad kreativitet som följd.
Samtidigt kan vi även känna oss lite som trendsättare med våra tysta traditioner, bara vi plockar fram dem igen.
Johanna Mattila

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter