Förflytta dig till innehållet

"Tydligen brinner ju 173 riksdagsmän av längtan att bli avlyssnade och övervakade"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt tidningen Iltalehti har riksdagens talmän framfört en önskan, riktad till regeringen Sipilä, att ministerbåset inte skulle var tomt i framtiden, då riksdagen behandlar viktiga frågor.
Det här efter att alla ministrar avlägsnat sig från plenisalen på tisdagen.
Alla ministrar avlägsnade sig således från sin arbetsplats, på arbetstid.
Nu inberättas också att den kommande lagen som ska underlätta uppsägningar ska innehålla att den som avlägsnar sig från sin arbetplats under arbetstid ska kunna avskedas. En annan grund skulle vara att den som inte presterar fullt ut, ska kunna avskedas.
Den senare uppsägningsgrunden har regeringen Sipilä uppfyllt redan länge. Nästan det enda som man verkligen har presterat är att man har lättat på grunderna för hur parkeringsplattan ska se ut. Det här var en del av regeringens spetsprojekt om att minska på byråkratin.
Parkeringsplattans utseende var tidigare hårt reglerat. Men så mycket annat har nu inte avancerat under regeringen Sipilä.
Nu har man då också dragit på sig själv att man har avlägsnat sig från arbetsplatsen på arbetstid.
Som motdrag uppges nu då från vanligtvis ovetande håll att statsminister Juha Sipilä skulle ha erbjudit riksdagens talmän att bestämmelserna i den kommande uppsägningslagen, också skulle gälla ministrar i framtiden.
De ministrar som inte finns på plats i ministerbåset under arbetstid skulle avskedas med omedelbar verkan, heter det.
Även om bedömare anser att förslaget till uppsägningslag redan nu kommer att stöta på patrull i form av bestämmelser i grundlagen och internationella avtal, som Finland har godkänt, så kommer det här nya förslaget alldeles säkert att leda till problem visavi grundlagen.
Fast man kan ju tänka sig att det finns de som går med på behövliga ändringar i grundlagen i brådskande ordning även nu, alldeles som gällande den kommande avlyssningslagen. 173 riksdagsmän brinner ju av längtan över att bli avlyssnade och övervakade tydligen. Medan skapligt folk förfasar sig över tanken på att polisen, skattmasen och FPA ska få rätt att titta på ens bankkonton. Det är ju en del av övervakningssamhället det också.
Och jo. Den amerikanska tidningen The New Yorker vet berätta att president Donald Trump beslutat skicka sin pressekreterare Sarah Huckabee-Sanders till Saudi-Arabien för att föreläsa om hur man ska ljuga.
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter