Förflytta dig till innehållet

TY-forskning: Psykotisk störning eller schizofreni kan leda till Parkinsons sjukdom

Robina Weermeijer/Unsplash.com
En hjärna av plast
Personer som drabbats av psykotisk störning eller schitzofreni kan lida större risk att få Parkinsons sjukdom.

Personer som har lidit av psykotiska störningar eller schizofreni har större risk att insjukna i Parkinsons sjukdom, enligt den doktorsavhandling som Tomi Kuusmäki, specialläkare inom neurologi, lägger fram till granskning vid Åbo universitet fredag 29 oktober.

– Baserat på resultaten av forskningen kan man säga att en tidigare diagnostiserad psykotisk störning eller schizofreni kan vara en av faktorerna som bidrar till en större risk för Parkinsons sjukdom senare i livet, säger Kuusmäki.

Tidigare har det hållits som osannolikt att samma person kunnat insjukna i både Parkinsons sjukdom och schizofreni, eftersom de påverkar motsatta funktioner i hjärnans dopaminsystem.

– Vår forskning förändrar alltså den åsikt som tidigare har varit rådande om den saken.

Kuusmäkis forskning visar också att symptom som minnessvårigheter, psykoser eller förstoppning som inträffar tidigt i sjukdomsbilden hos Parkinsonpatienter, ger en sämre prognos för sjukdomsförloppet.

Smärtsymptom innan sjukdomsdiagnosen kan också leda till en högre dödlighet i Parkinsons.

Förväntade livslängden ökar för män

Den förväntade livslängden för de som lider av Parkinsons sjukdom i Finland ökar, men endast för män, baserat på en uppföljning av 1500 patienter som Kuusmäki gjorde mellan åren 2006 och 2014.

– Någon skillnad i behandlingen för män och kvinnor finns inte, men ökningen i förväntad livslängd för män kommer att göra den totala andelen män bland Parkinsonpatienter ännu större, säger Kuusmäki.

Redan nu är största delen av de drabbade män.

Parkinsons sjukdom drabbar i huvudsak över 60-åringar och är den snabbast växande neurologiska sjukdomen i världen. I Finland drabbas ungefär 15 000 personer årligen.

Man känner inte till orsaken till sjukdomen och det finns inget botemedel, endast lindring av symptomen.

LL Tomi Kuusmäki framlägger sin doktorsavhandling ”Phenotype-, comorbidity-, and treatment-related prognostic factors in Parkinson’s disease” till offentlig granskning vid Åbo universitet fredagen den 29 oktober klockan 12.

Dela artikeln

2 kommentarer: “TY-forskning: Psykotisk störning eller schizofreni kan leda till Parkinsons sjukdom

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter