Förflytta dig till innehållet

Tvångsdeporterade Zaki återvände – har jobb och arbetstillstånd i Finland

Stödgruppen från Loimaa välkomnade Zaki på flygfältet. Pressfoto

Afghanska Zaki som deporterades till Kabul i början av juli återvände till Finland på tisdag.

Zaki hade blivit tagen i förvar av polisen i Reso och dagen efteråt, på måndag kväll den 3 juli, satts på ett plan till Kabul. På tisdag morgon när han redan var i Kabul fick han veta att förvaltningsdomstolen har utfärdat ett förbud mot att avvisa honom. Han hade fått avslag på sin asylansökan med hade jobb i Loimaa och sökt arbetstillstånd i Finland.

Nu har han fått arbetstillstånd och börjar arbeta igen på samma arbetsplats där han jobbade innan deporteringen.

Men det har inte varit en lätt process att få alla dokument i skick så att Zaki kunde återvända. Det största problemet efter att Zaki avvisats var att han inte hade ett pass eller motsvarande dokument, vilket krävs för att söka uppehållstillstånd i Finland och kunna återvända.

Men en stor grupp människor i Lomiaa och Stop deportations-aktivister har hjälp till i operationen att få Zaki tillbaka till Finland.

Helsingin Sanomat berättar hur han först lyckades få ett lokalt id-kort så att han kunde gå till passkontoret i Kabul. Men när han fått uppehållstillstånd till Finland kunde han inte hämta uppehållstillståndskortet från finska ambassaden i Kabul, för de behandlar inte sådana ärenden, utan det skickades till ambassaden i New Delhi, Indien. Men en i stödgruppen berättar till Helsingin Sanomat att de lyckligtvis hittade samarbetsvilliga tjänstemän som skickade tillbaka kortet till Finland.

Stödgruppen i Loimaa betalade Zakis resa tillbaka till Finland.

Han kom hit som minderårig och hör till den diskriminerade minoriteten hazarer.

Zaki är tillbaka i Finland. Pressfoto

Läs också:

Afghan deporterades igår – domstol gav avvisningsförbud idag
Lara är oå sluten förläggning i Joutseno (också om Zakis fall)

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter