Förflytta dig till innehållet

Två personer misstänks för penninginsamlingsbrott i samband med Zubiers insamling

Pia Heikkilä

Pia Heikkilä

Hassan Zubier på Salutorget efter terrorattacken. ÅU-foto


Centralkriminalpolisen har inlett en förundersökning kring den penninginsamling som ordnades till förmån för Hassan Zubier.
Zubier skadades allvarligt i samband med terrorattacken i Åbo i fjol.
För att stöda Zubier ekonomiskt startade en privatperson en insamling på nättjänsten Gofundme i december i fjol. När nättjänsten stängdes i augusti hade 600 personer donerat sammanlagt 32 600 euro.
Förundersökningsledare, kriminalöverkommissarie Markus Laine vid CKP säger till ÅU att två personer misstänks för penninginsamlingsbrott. Han bekräftar inte att det är Zubier och personen som startade insamlingen som är de misstänkta.

Kriminalöverkommissarie Markus Laine leder förundersökningen .ÅU-foto


Zubier misstänks sedan tidigare för bedrägeri och förfalskning. Han har uppgett att han jobbade för ett ambulansföretag trots att han inte gjorde det. Det kom fram då Statskontoret granskade de dokument som gällde ersättningarna. I dokumenten fanns förfalskade underskrifter.
CKP inväntar nu dokument från Statskontoret och olika myndigheter. Laine uppskattar att förundersökningen blir klar i slutet av året.
LÄS OCKSÅ: Insamlingen till förmån för Zubier är inte den enda problematiska insamlingen
SPT/ÅU

Dela artikeln

En kommentar: “Två personer misstänks för penninginsamlingsbrott i samband med Zubiers insamling

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter