Förflytta dig till innehållet

Två minderåriga föreslås häktas för dråpförsök vid Fyrstranden – ”De inblandade har brottslig bakgrund”

Arkiv/Annina Suominen
snö och väg
Två unga föreslås häktas efter våldsdåden i Fyrstranden i Åbo.

Sydvästra Finlands polisinrättning föreslår att två unga häktas för misstänkt dråpförsök vid Fyrstranden i Åbo.

Läs också:

Två minderåriga knivhöggs i Åbo på lördagskvällen – fullt kaos vid Fyrstranden

Enligt förundersökningen var bakgrunden till dåden hämnd. De misstänkta personerna ville hämnas med våld men riktade sina gärningar mot helt fel personer.

Situationen eskalerade snabbt då en av Fölis Hirvensalobussar som var på väg mot centrum stannade på platsen. Där steg ett gäng med tio personer av. De attackerade plötsligt och utan förvarning och orsak ungdomarna som var på plats.

Situationen var kaotisk, enligt polisens pressmeddelande. Minst tre minderåriga misstänks för våldsdåd på platsen.

Polisen grep två 17-åringar som nu alltså föreslås häktas. Beslut fattas av tingsrätten senare.

Polisen fortsätter också utreda grov misshandel.

I brottshelheten finns det tre målsägande varav två knivhöggs. Den ena skadades lindrigt och den andra fick livshotande skador och vårdas ännu på sjukhus. Den tredje misshandlades med knytnävsslag och sparkar.

Alkohol men ingen etnisk bakgrund bakom dåden

Polisen fortsätter utreda händelseförloppet.

En del av de 20 unga som samlades på platsen var rejält berusade.

För att undvika rykten vill polisen klargöra de inblandades bakgrund.

– Till exempel hade etnisk bakgrund ingen som helst andel i händelserna. Inget i lördagens våldsdåd tyder på så kallat gängfenomen. Trots att de misstänkta är unga har de en omfattande brottslig bakgrund, bland annat också våldsdåd, säger Petri Lamppu, kriminalkommissarie och undersökningsledare i fallet.

Fyrstranden som område har heller inget med våldsdåden att göra, är polisens bedömning. Våldsdåden skedde där av en slump enligt Lamppu.

Våldsdåden har lett till mycket diskussioner i offentligheten och polisen tar invånarnas oro på allvar.

Viktigt med förebyggande arbete

Polisen och andra myndigheter arbetar förebyggande med unga.

Vikten av det arbetet förstärks nu ytterligare.

– Vi träffar varje vecka unga i skolorna och på offentliga platser, säger Toni Sjöblom, överkommissarie som ansvarar för det förebyggande arbetet.

Det är sällan som arbetet föregås av störande eller olagligt beteende.

Trots det utbredda förebyggande arbetet har Sydvästra Finlands polisinrättning tagit itu med över tusen unga personer som misstänkts ha utfört brott. De flesta ärenden hanteras vidare i samverkan med social- och hälsovården och ungdomsarbetet.

Största delen av brotten har gällt snatteri, trafikbrott, skadegörelse, misshandel och ärekränkning samt hot i sociala medier. I de flesta fall tar kontakten med polisen slut efter första besöket.

– Då en minderårig misstänks för ett allvarligt brott finns det oftast långvariga problem i bakgrunden, som våld eller alkohol eller familjeproblem och andra livsutmaningar, säger Sjöblom.

– I det här fallet står det klart att myndigheternas och verksamhetsutövarnas arbete har misslyckats på någon nivå eller att stödåtgärderna inte varit effektiva.

Polisen ber fortfarande att den som har information om händelseförloppet tar kontakt på nummer 050 411 7655 (whatsapp eller multimediameddelande) eller hör av sig per e-post på adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter