Förflytta dig till innehållet

Två gevär på bottnen gav OTKES bild av olyckan i Dragsvik – ”Vattnet var för djupt”

OTKES
Bild av strand med vass.
Gevärens placering visar det sannolika området där beväringarna hoppade i vattnet. Området cirka 20 meter bort har märkts ut med vita dunkar.

Olycks­ut­red­nings­cen­tra­len ut­re­der olyc­kan där nio be­vä­ring­ar ham­na­de i djupt vat­ten i Drags­vik den 10 ok­to­ber 2023. Olyc­kan in­träf­fa­de när be­vä­ring­ar­na hop­pa­de i vatt­net från en båt i när­he­ten av stran­den. Upp­gif­ten var att läm­na bå­ten och gå till stran­den i vatt­net med ut­rust­ning­en. Vatt­net var emel­ler­tid för djupt och en beväring var nära att drunkna och krävde återupplivning och sjukhusvård.

Som en del av utredningen undersökte Olycksutredningscentralen havsbottnens form och egenskaper med sidoskannande ekolod och genom att känna efter med en stång. På basis av den erhållna informationen utarbetades en kartbild med djupkurvor och längdprofil. I samband med olyckan blev två stormgevär kvar i vattnet. Gevärens placering visar det sannolika området där beväringarna hoppade i vattnet. Området cirka 20 meter bort har märkts ut med vita dunkar på bilden ovan.

Vattendjupet på området var minst 1,8 meter och dessutom var det cirka en meter djup lera på bottnen. Förändringarna i vattenståndet har beaktats i bedömningen av resultaten, det vill säga mätresultaten, strandlinjens placering och bilderna motsvarar situationen vid olyckstidpunkten.

Karta över av båt vid strand.OTKES
Båtens placering i förhållande till stranden.

Under tidigare år har samma övning avslutats vid en flack strand med hård botten. Våren 2023 avslutades övningen vid en ny plats, det vill säga vid garnisonens strand, varifrån det var lättare att återvända till garnisonen. Övningen hösten 2023, som ledde till olyckan, genomfördes på samma plats som på våren.

Illustration av båt vid strand.OTKES
Brigadens så kallade G-båt i förhållande till stranden,

– Alldeles intill stranden består bottnen av framkomligt grus, men drygt femton meter längre ut övergår bottnen i mjuk lera och vattnet är för djupt för att ta sig ur en båt på detta sätt, konstaterar utredningsledare Kai Valonen.
Utredningen fortsätter med bland annat höranden samt undersökning av dokumentmaterial och utrustning. Utredningen förväntas bli klar under vårvintern 2024.
Polisen gör sin egen utredning om olyckan.

Dela artikeln

En kommentar: “Två gevär på bottnen gav OTKES bild av olyckan i Dragsvik – ”Vattnet var för djupt”

  1. Clas Henriksson skrev

    Vi kan väl förmoda att statens båtar har ekolod, alltså var det klart för båtföraren vad han höll på med. Det kan väl närmast klassificeras med andlig tortyr att bli kommenderad att ta av sig flytvästen och hoppa överbord på okänt djup, väl medveten om att man med stridsutrustning inte kan klara sig utan bottenkänning .
    Kriterierna för att få anställning som stampersonal, utbildare m.m. borde kanske ses över. Det är tråkigt att kunna konstatera att halten av empati förefaller att vara lika låg ännu idag som för över femtio år sedan, men det hör kanske till yrket . Morot är bättre än piska.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter