Förflytta dig till innehållet

Två 16-åringar dog i våldsam krock nära Åbo flygplats – den unga föraren döms för grovt dödsvållande

Arkiv/Stefan Holmström
gravljus vid en vägren
Två 16-åringar omkom i olyckan på Aerovägen den 3 juni i fjol. Den 19-åriga föraren har nu dömts för två fall av grovt dödsvållande.

En 19-årig yngling har dömts till 1 år och 8 månaders villkorligt fängelse för två fall av grovt dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Han körde den bil som den 3 juni i fjol krockade med en långtradare på Aerovägen nära Åbo flygplats.

Mapcreator/ÅU
Olyckan inträffade i närheten av flygplatsen.

I olyckan omkom en 16-årig flicka och en 16-årig pojke. Ytterligare fyra ungdomar skadades.

Pojken som dog färdades i bakluckan, flickan som satt i baksätet hade inte spänt fast säkerhetsbältet.

Föraren hade accelererat och kommit upp en hastighet på drygt 100 kilometer i timmen på raksträckan där den högsta tillåtna hastigheten är 50 kilometer i timmen. Efter en stund hade han gjort en U-sväng och kört tillbaka till platsen där han startade.

Under färden vred han flera gånger på ratten så att bilen svängde från sida till sida. Han såg långtradaren närma sig och försökte göra en snabb undanmanöver, men tappade kontrollen och bilens bakparti träffade långtradarens front.

Enligt de rekonstruktioner som har gjorts hade bilen en hastighet på mellan 95 och 100 kilometer i timmen då kollisionen inträffade.

LÄS OCKSÅ

19-åringen förnekar att han förorsakat de två ungdomarnas död. Enligt honom tog den 16-åriga pojken en medveten risk då han lade sig i backluckan. Han säger att flickan skulle ha överlevt om hon skulle ha använt säkerhetsbälte.

Han säger också att hastigheten inte i något skede var högre 70–75 kilometer i timmen. Att olyckan inträffade berodde inte på oaktsamhet eller på att han medvetet skulle ha gjort något som ledde till kollisionen, säger han.

Tingsrätten har en annan åsikt. Som förare borde ynglingen ha sett till att alla använde säkerhetsbälte och han borde inte heller ha tillåtit pojken att kliva in i bakluckan. Det är också bevisat att han har överskridit den högsta tillåtna hastigheten på vägsträckan och att han därmed har gjort sig skyldig till de brott han var åtalad för.

Förutom det villkorliga fängelsestraffet ska 19-åringen betala 54 000 euro till försäkringsbolaget If. Han ska också ersätta de två döda ungdomarnas obduktionskostnader på sammanlagt nästan 6 000 euro. Till två av de anhöriga ska han betala drygt 5 000 euro för deras rättegångskostnader samt 2 500 euro till staten.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter