Förflytta dig till innehållet

Turistchefer som krögare – säljer fish & chips från vagn i Hangö

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Ville Vuorelma och Jon Lindström i matvagn.

Hangös tidigare turistchef Jon Lindström och Raseborgs sittande turistchef Ville Vuorelma öppnar en ny fish & chips-restaurang till sommaren i Östra hamnen i Hangö. Det handlar om en matvagn, en food truck, som kommer att servera fish & chips enligt traditionellt brittiskt koncept. Receptet består av friterad potatis och fisk, panerad med en lös deg gjord på mjöl och öl.

Emigranterna och företagarna inspirerade krögarna

Både Vuorelma och Lindström är vana att vara i aktiv kontakt med turismföretagarna och har inspirerats av drivkraften som regionens företagare har. Båda är entusiastiska över att kunna bli en del av gemenskapen.

— Stödet från de lokala företagarna har varit jättefint. Vi är är jättetacksamma över alla tips och idéer vi fått, säger Vuorelma.

Visionen om en Fish & Chips-restaurang är något som Vuorelma har ruvat på i flera år. Lindström har sedan tidigare erfarenhet av företagandet.

Jon Lindström och Ville Vuorelma.
Jon Lindströms och Ville Vuorelmas koncept har inspirerats av emigrationen som skedde från Hangö.

Idén till matvagnen är inspirerad av emigranterna som reste från Finland till den nya världen under sekelskiftet 1800-1900 för att söka nya möjligheter och välfärd. Ångbåtsfartygen s/s Urania och s/s Astrea förde resenärerna från Hangö till Hull i England, där de flesta tog sig vidare över Atlanten till Nordamerika.

— Det känns väldigt spännande att äntligen förverkliga något jag gått och tänkt på i flera år. Hangös samband till England via emigrationen är också en intressant berättelse som känns rolig att föra fram i ett lättuggat format, säger Ville Vuorelma.

Vagnen är illustrerad med historiska Hangömotiv i den lokala grafikerns Anni Pöyhtäris design. Bland annat Bengtskär och Russarö fyrar syns på vagnen och en gammal annons från Hangötidningen.

Lokalt och hållbart

Trots att receptet kommer från de brittiska öarna, vill de nya företagarna hålla fast vid lokala, kvalitetsrika råvaror där det går. Företaget använder sig av lokala råvaror som mjöl från Mörby Gård. Veganversionen tillreds med tofu från Jalotofus fabrik mellan Ekenäs och Hangö. Drickorna, läsk och alkoholfri öl, kommer från Laitilan Panimo i Egentliga Finland.

— Hangö som ligger omringat av havet är en självklar plats för en lättillgänglig fiskrestaurang. När jag var liten fiskade min pappa torsk i Östersjön som de sålde ut i Hangö för 69 penni kilot. I dag är realiteterna andra men det är på tiden att den brittiska klassikern nu landar i Hangö, säger Lindström.

Menyn är kort för att det ska vara lätt för kunderna att välja och för att rätterna ska snabbt att tillreda.

Standardportionen är fish & chips som består av den panerade friterade fisken med friterade potatisklyftor och maltvinäger, ketchup, citron och salt som tillbehör.

Det kommer också att finnas en varierande version beroende på dagens fångst, ett barnalternativ, en dubbelsandwich med fiskpinnar och tartarsås och ett snackalternativ som är skärgårdslimpa med Skagenröra.

— Det ska finnas något för hela familjen. Vi har testat menyn på våra egna barn och de gillar den, säger Vuorelma.

Miljötänket är viktigt för Lindström och Vuorelma. Därför strävar man till att använda lokala råvaror. Vagnen är en restaurerad grillvagn som kommer att drivas av el från vindkraft och delvis med egna solpaneler. En del av omsättningen kommer att gå till projekt som främjar Östersjön.

— Tanken är att vi tar från havet och ger till havet. Vi är kolneutrala men inte självförsörjande, säger Lindström.

Matvagnen är belägen under sommaren i Östra hamnen i Hangö invid HSF. Efter sommarsäsongen kan vagnen besökas till exempel på Ekenäs höstmarknad och kan beställas till olika evenemang som bröllop och födelsedagsfester.

Eddie’s Fish & Chips öppnar på söndagen den 5 juni på Hangö sommartorg i Östra Hamnen.

Artikeln uppdaterad kl. 13.20 med tilläggskommentarer och bilder.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Turistchefer som krögare – säljer fish & chips från vagn i Hangö

  1. Johanna Schauman skrev

    Fin idé! Just sådant okomplicerat, havsinspirerat behöver vi. Undrar om de håller öppet även i augusti?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter