Förflytta dig till innehållet

Turismen är viktig för skärgårdskommunerna

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag lyssnade i dag, torsdag, till slaget efter tolv, och mitt hjärta gläds över Gilla Granbergs konstaterande att turismen är väsentlig för kommunens ekonomi. Så var det inte på 1960-talet då vi skulle starta verksamheten på Björkholm. Sparbanksdirektören sade blankt nej till lån och kommungubbarna sköt ner planerna som orealistiska. Endast en ”gubbe” trodde på oss. Idag finns här ett företag som två nyinflyttade skärgårdsbor kan leva på.
Den pågående nedstängningen av verksamheten bland turistföretagarna i skärgården slår hårt mot dem. Men jag är helt övertygad om att speciellt den inhemska turismen kommer att öka avsevärt, då undantagslagarna och karantänsreglerna hävs. Under mitten av 1990-talets kris och 2008 års ekonomiska nedgång, hade vi fullstoppat med inhemska kunder från mitten av april till början av november.
För att hjälpa företagarna ute i skärgården borde alla de instanser (Leader mfl) samt NTM-centralen som beviljar investeringsstöd, nu se över och lätta på sina regler. Ett stöd till en företagare kan betyda att denna kan fortsätta och utveckla sin verksamhet och kanske skapa flera arbetsplatser i skärgården. Hittills har både NTM- centralen och övriga varit alltför strikta, men man borde komma ihåg att investerings- och verksamhetskostnaderna ute i skärgården är betydligt högre än på fastlandet. Ändå måste man konkurrera med fastlandsföretagarna i prissättningen av sina tjänster och varor.
Diskussionen om deltidsboares rätt att flytta ut till sina stugor har spårat ur. Om en frisk person eller familj vill flytta ut och sitta på sitt fritidsställe under rådande förhållande, borde ju inte skada någon, förutsatt att man följer de regler som rekommenderas. En vistelse ute i naturen är stärkande både för kropp och själ, jämfört med att sitta motsvarande tid i en höghuslägenhet. Friska människor behövs också i framtiden.
Kurt Kronehag
skärgårdsbo

Dela artikeln

En kommentar: “Turismen är viktig för skärgårdskommunerna

  1. Herrick Ramberg skrev

    Tack Kurt, väl skrivet och sammanfatta. Håller helt med att när- och inhemska turismen kommer att öka avsevärt, pga den otrygghet som kommer att råda att resa utomlands och speciellt pga allt eskalerande arbetslösheten vi kommer att få uppleva i nivå om början av 1990-talet. Fast då av helt andra orsaker. Därtill kommer folk att vistas mera och längre på stugorna (egna och hyrda) och ute med sina fritidsbåtar, och utnyttjas aktivare av flera generationer inom familjerna.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter