Förflytta dig till innehållet

Turismbranschen varnar för konkursvåg i norra Finland till våren – drar en lans för Finnair

skidbacke med turister
Nästan 70 procent av Mara:s medlemsföretag i norra Finland tror att 30 procent av de utländska kunderna ännu kan tänkas besöka Finland i vinter om kravet på karantän slopas och man nöjer sig med ett negativt coronatest i ursprungslandet. Foto: Pixabay

Turismbranschens arbetsgivarorganisation Mara:s medlemsundersökning i norra Finland visar att nästan 30 procent av hotellen och spaanläggningarna riskerar gå i konkurs till våren.

55 procent uppger att de kommer att förlora minst hälften av omsättningen under den kommande vintersäsongen. Över 40 procent kommer att minska personalen med åtminstone hälften.

Organisationen beskriver Finnairs situation som kritisk och uppger att de stränga reserestriktionerna hotar ödelägga årtionden av arbete.

Enligt organisationen har de strikta reserestriktionerna minskat Finnairs flyg till 15–20 procent av det normala, medan deras europeiska konkurrenter flyger över 50 procent av de normala turerna.

”Vintersäsongen inte helt förlorad”

Grundlagsutskottet returnerade i går regeringens förslag om lindrade reserestriktioner för ny behandling.

Organisationen vill att regeringen i snabb takt åtgärdar bristerna för att kunna presentera ett nytt förslag som gör det möjligt för utländska turister att komma till Finland.

— Vintersäsongen är ännu inte helt förlorad. Nästan 70 procent av företagen tror att åtminstone 30 procent av de utländska kunderna ännu kan tänkas komma om kravet på karantän slopas och man nöjer sig med ett negativt coronatest i ursprungslandet, säger vd Timo Lappi i ett pressmeddelande på fredag.

Över 100 företag i Kajanaland, Lappland och Norra Österbotten som representerar hundratals verksamhetsställen och tusentals arbetstagare deltog i undersökningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *