Förflytta dig till innehållet

Tullen uppmärksammar världsturismdagen med tips för resenärer

ÅU-foto

ÅU-foto


Här är Tullens tips för dig som reser:

 1. Att resa med läkemedel. Vad ska beaktas?

Ta alltid reda på vilka bestämmelser som gäller i destinationslandet t.ex. hos landets myndigheter eller ambassad. Beakta begränsningarna när du kommer tillbaka. Ta med på resan dina recept, en patientanvisning utskriven av läkaren eller en svenskspråkig sammanställning av recepten. Läs mera på Tullens webbplats: Restriktioner

 1. Vilka är värdegränserna för resandeinförsel vid ankomst från ett land utanför EU?

Var det nu 430 euro eller 300 euro? Kolla redan på förhand på Tullens webbsida Varor som resande för in vilken värdegräns som gäller när du kommer hem från din resa. Om du gör härliga fynd på din resa och vill skicka dem till Finland, räknas dessa varor inte som skattefritt resgods. De ska förtullas och beskattas på samma sätt som nätinköp. Läs mer på Tullens webbsida Varor som resande för in.

 1. Hur mycket tobaksprodukter kan jag föra in från ett annat EU-land?

Du kan föra in tobaksprodukter som inte har varningsmärkningar på finska eller svenska i följande mängder:

 • 200 cigaretter
 • 50 cigarrer
 • 100 cigariller
 • 250 gram rull- eller piptobak och

Du kan föra in 1000 gram snus. Läs redan på förhand på Tullens webbplats om vad annat som gäller vid införsel av tobaksprodukter.

 1. Hur mycket alkohol kan jag föra in skattefritt?

Vid ankomst från ett EU-land kan du föra med dig även mera än referensnivåerna anger bara du vid behov kan påvisa att du för in produkterna för ditt eget bruk. Vid ankomst från ett land utanför EU får du skattefritt föra in alkohol i en begränsad mängd. Beakta också tidsgränserna! Läs redan på förhand på Tullens webbplats om referensnivåer och begränsningar gällande alkohol samt hur mycket du får föra in vid inresa från ett land utanför EU.

 1. Produktförfalskningar och piratprodukter. Vad måste jag veta?

Om du köper en produktförfalskning stöder du organiserad brottslighet. Om du för in en kopia av ett spel eller datorprogram bryter du mot lag. Läs redan på förhand om produktförfalskningar på Tullens webbplats.

 1. Utrotningshotade växter och djur. Var hittar jag mera information om dem?

Om du inte vet om en produkt som saluförs på din semesterdestination är tillverkad av utrotningshotade djur eller växter köp inte produkten. Läs redan på förhand om införsel av hotade arter på Tullens webbplats.

 1. Livsmedel

Det är förbjudet att föra in mjölk- och köttprodukter från länder utanför EU (med vissa länder undantagna). Införsel av choklad däremot är tillåtet. Läs redan på förhand på Tullens webbplats om införsel av läckerheter är tillåtet.

 1. EU, ETA, Schengen eller tredje land?

Ta redan före din resa reda på om ditt resmål är ett EU-land, om det tillhör EU:s tullområde eller EES-området och vilka områden som tillhör Schengen. På Tullens webbplats kan du kontrollera vilka länder som tillhör vilket område.

 1. Vad kan jag ta ombord på ett flyg?

Anvisningar för packning av flygbagage och om förbjudna varor hittar du på Finavias webbplats. Mera information om säkerhetskontroller och om bestämmelser om packande  av bagage finns på Trafis webbplats.

 1. Frågor om passet? Duger körkort som resedokument?

Anvisningar om resedokument finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats. Ta också del av Gränsbevakningsväsendets  Frågor och svar om resande.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter