Förflytta dig till innehållet

Tullen avslöjade omfattande smuggling av snus – 12 700 kilo på två år

Tullen misstänker att en grupp på åtta personer smugglat sammanlagt 12 700 kilo snus från Sverige till Finland under åren 2016-2018.

Beloppet av undandragen punktskatt för det smugglade snuset uppgår enligt tullens uppskattning till cirka 4,6 miljoner euro. Tullen beskriver smugglingsverksamheten som yrkesmässig och organiserad.

Alla åtta personer är misstänkta för grovt skattebedrägeri och smuggling. Den huvudmisstänkte i tullens förundersökning är en finsk medborgare i femtioårsåldern som bor i Haparanda i Sverige. Enligt tullen har smugglingen gått till så att den huvudmisstänkte fått uppdrag från Finland och sedan tillsammans med en medhjälpare transporterat snus över gränsen till mottagare i området kring Kemi och Torneå.

I Finland har snuset genast flyttats över till mottagarnas fordon och därefter har de misstänkta mottagarna transporterat snuset i person- och skåpbilar till köpare i södra Finland, huvudsakligen i huvudstadsregionen.

Tullen misstänker också att två personer i huvudstadsregionen lagrat snus i en container innan det har distribuerats.

Den huvudmisstänkte och hans medhjälpare har enligt tullen fått 100-300 euro i kontanter för varje smugglingsuppdrag. På två år ska den huvudmisstänkte ha tjänat cirka 80 000 euro på smugglingen.

Tullens förundersökning är snart färdig och fallet går under hösten vidare till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Lappland.

SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *