Förflytta dig till innehållet

Tukes varnar: Använd inte solpaneler som kopplas till stickkontakten

Kristoffer Nöjd/Arkiv
Solpaneler och stickkontakt.
Tukes varnar för solpaneler som kopplas till stickkontakten.

På den finska marknaden finns solpaneler som marknadsförs som lättanvända eftersom de kopplas direkt till stickkontakten. Elektriciteten som panelerna producerar matas för bruk direkt via en vanlig stickkontakt i bostaden. Säkerhets- och kemikalieverket Tukes påpekar att dessa apparater inte får användas i Finland. Det är olagligt och kan vara farligt.

Apparaterna saluförs i Finland och kan beställas utländska nätbutiker.

– Köp inte den här sortens apparater eftersom de inte får användas i Finland, säger överinspektör Sakari Hatakka på Tukes.

Att använda stickkontaktssanslutning i solenergisystem bryter mot finsk standard beträffande installationer och mot elsäkerhetslagen.

En elinstallation eller användningen av en elapparat som inte är i enlighet med säkerhetskraven kan i värsta fall orsaka brand och risk för elstöt för dem som bor i bostaden, personer som utför arbete i fastigheten eller i elnätet och för räddningsmanskap.

Risk för överbelastning

Fastigheternas elnät är dimensionerade så att elektricitet matas från det allmänna nätet via en fördelningscentral till de fastighetsvisa elnäten och vidare till stickkontakter som är skyddade av överspänningsskydd och säkringar. Om fastighetens elnät matas med elektricitet förbi en skyddsapparat exempelvis via en stickkontakt fungerar inte skyddsmekanismerna som tänkt med eventuell överbelastning som följd.

Om man står i beråd att koppla ett solenergisystem till elnätet ska man vara i kontakt med sitt distributionsbolag. Det måste gå att skilja åt solenergisystem från det allmänna distributionsnätet och det måste gå att styra av den som förvaltar distributionsnätet.

Dessutom måste ett solenergisystem markeras med ett varningsmärke så att man tryggar säkerheten för dem som underhåller elnätet i fastigheten och för räddningsmanskap.

Varför säljs systemen och varför har inte Tukes förbjudit dem?

Myndigheterna kontrollerar eller godkänner inte elapparater förrän de finns på marknaden. Tillverkare och importörer ansvarar för att produkterna uppfyller de krav som ställs på dem.

I Sverige har myndigheterna förbjudit några motsvarande produkter. I Finland har Tukes inte undersökt produkternas kravenlighet eftersom solpaneler som kopplas till stickkontakten inte får användas här.

Det saluförs många olika system och en del av dem kan användas på annat sätt än via stickkontakten, det vill säga så att ett proffs i branschen utför en installation som uppfyller alla krav som ställs på ett solenergisystem som kopplas till elnätet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter