Tufft HIFK tvingade Åbokamraterna ner på jorden igen

HIFK spelade ett på gränsen aggressivt försvarsspel i andra halvlek. Det tog musten ur hemmaspelarna. Foto: Mats Lundberg

Självförtroendet som ÅIFK byggde upp genom storsegern över Pargas IF i onsdags räckte för en bra halvlek även mot fjärdeplacerade Helsingfors IFK i herrarnas FM-liga i handboll. Men andra halvan blev inte alls lika bra som den första.
Paussiffrorna 15–14 till hemmalaget förvandlades till klara 24–31 för HIFK efter sidbytet på lördagen i Samppalinna.
– Vi föll ihop i andra halvlek då motståndarna gick över till ett 5–1-försvar. Före paus bjöd vi på ett gnistrande anfallsspel mot slutet av halvleken.
– Dessvärre orkade vi inte hålla i det hela matchen. Defensiven är jag inte speciellt belåten med i någon av halvlekarna. För att rå på lag av den här kalibern är det bara träning, träning och åter träning som gäller, summerade Åbotränaren Robin Karlsson sina intryck från eftermiddagen.
Ändå. Det fanns en hel del positivt att ta fasta på i ÅIFK:s insats i helhet. Manskapet levererar ett bättre lagspel än på år och dar. Också bänken är bredare jämfört med de senaste åren.
– Vi ska inte dra för stora växlar av förlusten. Ingen räknade med att vi skulle vinna i dag. Om man utgår från att Hifki behåller sin fjärde plats i serien betyder dagens förlust ingenting. Betydligt viktigare blir mötet med Grani på onsdag. Poängen därifrån räknas säkerligen in i nedre slutserien, säger Karlsson.
Bäst i hemmalaget var målvakten Aku Kuusisto som ersatte startande Mirsad Tursunovic mellan stolparna en bit in i andra halvlek. Christoffer Sjöblom var lysande i första halvlek då han stod för sex av målen.
HIFK hade ändå fler spelare som förtjänar höga betyg. Främst av alla var Ardo Puna med totalt dussinet fullträffar. Kristian Jansson dirigerade försvaret med pondus och siste utposten Theodotos Christou tog hand om många bollar då ÅIFK kom till bra avslut. Nämnas bör också Niclas Ahlgrens andra halvlek.
Peik Sjöblom spelade sin hundrade match i FM-karriären.

ÅIFK–HIFK 24–31 (15–14)

ÅIFK: Mirsad Tursunovic, Aku Kuusisto – Christoffer Sjöblom 7, Alexander Nystén 4, Wilhelm Hammarberg 3, Andreas Nyström 3, Oscar Berglund 2, Peik Sjöblom 2, Elias Nyman 1, Albin Järvinen 1, Isak Lehvonen 1, Mikael Manderoos, Daniel Eriksson, Paavo Brummer, (Robin Karlsson, Kalle Kankaanpää).
HIFK: Theodotus Christou, Borislav Vladislavljevic – Ardo Puna 10+2, Niclas Ahlgren 7, Nikita Dolganov 4, Vladimir Knopinskij 3, Oscar Udd 2, Kristian Jansson 1, Tom Lindström 1, Johannes Bargum 1, Vladimir Zjitnikov, Olli Tamminen, (Jasper Heino).
Varningar: Å 2 (Berglund, Nyman), H 2 (Udd, Zjitnikov).
Utvisningar: Å 2×2 min (P. Sjöblom, Brummer), H 3×2 min (Knopinskij, Zjitnikov, Puna).
Mål/straffar: Å 0/0, H 2/3.
Domare: Niko Tillan–Magnus Roth.