Förflytta dig till innehållet

"Tuffa" i Pargas blev tv-kändis med träleksaker som gör comeback

Torolf Cederlöf har kallats ”Tuffa” sedan han var barn. Foto: Anja Kuusisto


För elva år sedan intervjuades Torolf Cederlöf i Pargas första gången om sin då nya hobby. Det var ett reportage i ÅU som beskrev hur han hade börjat snickra träleksaker för barnbarnen, men de blev så populära att han började sälja dem.
Häromdagen, i tisdagskvällens sena nyheter i MTV gick ett inslag om ”Tuffas leksaker” ut som nyhetssändningens avslutning, humörhöjaren.
Nu blev ”Tuffa” från Pargas tv-kändis i hela landet, och via Yles Närbild har Svenskfinland kunnat se hans snickarverkstad i tv-rutan redan i fjol. Sen har han också intervjuats i Maaseudun Tulevaisuus med mera.
Vad blev följden av MTV-inslaget?
– Efter att det gick ut tio på kvällen kom det beställningar på leksaker ännu klockan två på natten, tack och lov per epost, säger Cederlöf som filmades för inslaget redan kring midsommar.
Tv-tittarna har alltså hittat ”Tuffas” leksakers webbsajt. Han driver ingen webbförsäljning, det skulle kräva för stor produktion och för stora lager, säger han.

En Fölibuss med taklucka gör att leken med passagerare blir lättare.


Men det där som började helt på hobbybasis har vuxit till en företagarverksamhet av mycket större proportioner än vad han hade tänkt sig.
När ÅU på onsdagen knackar på i verkstaden i Lilltervo i Pargas är Torolf Cederlöf i färd med att måla traktorer, i leksaksstorlek alltså. Målarverkstaden finns i en gammal släktgård, ett par hundra meter ifrån hans hem.
I släktgårdens ladugårdsbyggnad finns själva snickeriet. Här står en rad polisbilar och sportbilar på rad, träfärgade, utan hjul och andra detaljer tillsvidare. En långtradare delar bordsytan med dem.

Hantverk hela vägen.


Du var visst yrkeschaufför innan?
– Ja, jag körde bröd för Axo och när Axo lades ned övergick jag till att köra för Rosten. Men sen gav knäna upp, så jag måste gå i pension i förtid.
Som yrkeschaufför var Cederlöf också egen företagare, med egen bil. Så när han nu är företagare i leksaksbranschen händer det att folk frågar om han inte borde ha sysslat med det här hela livet i stället.
– Nja, jag tror inte det skulle ha fungerat. På 1970- och 80-talet var plastleksaker så populära, jag råkade börja med träleksaker vid rätt tidpunkt, 2008. Sedan dess har det bara blivit mer pop och kunderna är i alla åldrar.

Berner fick en färja

– Man köper hållbara träleksaker till små barn, unga kvinnor är ofta intresserade av träleksaker och så händer det att 50-åringar och även folk i min egen ålder köper en båt, ett tåg eller en färja till sig själva, eller till present. Och Pargas stad har gett en skärgårdsfärja i present till förra trafikministern, Anne Berner.
– En farbror som köpte Förin sa att han inte vet hur han ska förklara för frun att han har köpt leksaken till sig själv, skrattar ”Tuffa”.
Namnet ”Tuffa” uttalar han som tuff, inte som moffa med t i stället för m, vilket jag trodde.
– Jag har kallats ”Tuffa” hela livet, det kommer från Torolf och har inte med leksakerna att göra. Det jag inte har vetat är att man i Satakunta på finska använder ”tuffa” för morfar, men det passar ju bra. På någon mässa eller marknad var det något barn som ropade: Se där är också en tuffa, men det är inte vår tuffa!

I målarverkstaden får bilar, husbilen, helikoptern och färjor färg.

Tänkte först att ”aldrig marknad”, nu hör de till det roligaste

Det här med att stå och sälja på marknader är ett kapitel för sig i ”Tuffas” liv. Det var nämligen något som han först sa att han aldrig ska ge sig in på, han tänker inte stå någonstans och bjuda ut sina produkter.
– Då jag sen provade ändrade jag inställning helt. Att fara på marknad hör till det allra bästa, det är så roligt att stå och prata med folk, att märka att samma kunder kommer igen följande år och att utbyta idéer. Förin föddes till exempel så att jag hade med mig skärgårdsfärjan och någon Åbobo sa att kan du inte göra en Föri också.
Förin blev en lite knepigare konstruktion så Cederlöf gav faktiskt upp först, men tog upp idén igen några månader senare.
Nu är Förin en träleksak med öppningsbar port för landstigning, med förarhytt där dörren kan öppnas och så är den försedd med hjul, så att man lätt kan leka att den rullar över ån.
I verkstaden har Förin och färjan sällskap av bussar, bilar, båtar, spårvagnar, tåg, elefanter på hjul, dockvagnar med mera.

Förstod vänta på att få se funikularen innan den gjordes

I våras uppstod den allra färskaste skapelsen i leksaksverkstaden. Då snickrade ”Tuffa” nämligen en funikular, en snedhiss av Åbomodell.
– Jag ville inte göra den förrän jag visste hur den faktiskt ser ut i verkligheten, så först i våras satte jag fart. Men jag har inte åkt med den själv ännu, vi hade barnbarnen på besök och skulle fara, men just då var den sönder.
– När jag hade med den på hantverksmässan i Åbo i juni-juliskiftet kommenterades den flitigt. Jag har två passagerare med i den, men en man sa att jag borde låta dem ligga bredvid funikularen i stället, så föreställer de montörer!

Med nyaste leksaken, funikularen.

Torolf Cederlöf

Kallas ”Tuffa” och gör ”Tuffas leksaker”, träleksaker som snickras från början till slut i hans verkstad.
Med målandet hjälper en son ibland, med försäljningen på marknader hjälper frun.
Bor i Lilltervo i Pargas med Gunnevi. De har tre barn och tre barnbarn.
Sköter själv Facebook- och Instagramkonton som är viktiga PR-kanaler för leksakerna. Samarbetar med flera återförsäljare, Gullkronas hantverk och Tingeling hör till de större.
Hoppas på att Hansakvarteret är i sådant skick i december att ”Skickliga skärgården”-hantverkarna igen kan boka in sig på Hansatorget i Åbo.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter